Мађарска бесна, Хрватској прети блокадом "Шенгена"

Саветник мађарског премијера Виктора Орбана Антал Роган упозорио да би Мађарска могла да блокира приступ Хрватске шенгеској зони уколико не успе у одбрани спољних граница Европске уније. Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто каже да је Хрватска "лагала у лице" Мађарску и ЕУ.

"Уколико Хрватска слегне раменима и каже – не, не желим да браним границе, онда Мађарска може само да каже да (Хрватска) није спремна да се придружи "Шенгену" када дође тренутак за одлучивање", рекао је Роган радију Инфо, преноси Ројтерс, наводи Танјуг.

Шеф Орбановог политичког комитета указао је да је услов за улазак у шенгенску зону да се земља обавеже да ће бранити спољне границе Европе.

"Ако тако очигледно то не успева, онда није спремна за чланство у 'Шенгену'", каже Роган.

Британска агенција наводи да две суседне земље воде "рат речима" протеклих дана, док се хиљаде миграната који су побегли од рата и сиромаштва на Блиском истоку нагомилало у региону, чекајући пролаз ка западној Европи.

Хрватска је саопштила да је "принудила" Мађарску да прихвати хиљаде миграната и да ће наставити да их шаље у суседну земљу.

Више од 20.000 миграната, од којих су многи сиријске избеглице, ушло је од уторка у Хрватску, откако је Мађарска металном оградом, испаљивањем сузавца и воденим топовима затворила маршруту за њих на граници са Србијом, наводи Ројтерс.

Сијарто: Хрватска лагала у лице Мађарску и ЕУ

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да је Хрватска "лагала у лице" Мађарску и ЕУ, тврдивши да постоји билатерални споразум за пребацивање хиљада избеглица из Хрватске преко мађарске границе.

Такође је оптужио Хрватску да је "повредила суверенитет Мађарске" тиме што је послала избеглице возом преко границе у пратњи хрватских полицајаца, пренео је Ројтерс.

"Уместо да се поштено побрину за избеглице, они су их послали право у Мађарску. Каква је то европска солидарност?", запитао се Сијарто на конференцији за штампу у свом родном граду Дунакеси, додајући да ће Мађарска убрзати изградњу ограде "тамо где је то неопходно" дуж границе са Хрватском.

Сијарто је истакао и да је "још једном Мађарска остављена на цедилу".

"Ми ћемо бранити Европску унију, границе шенгенске зоне и бранићемо Мађарску у складу са европским прописима", истакао је мађарски министар спољних послова.

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је "Хрватска натерала Мађарску да прими избеглице" и да ће то радити и даље.

"С Мађарском није било договора. Натерали смо их да приме избеглице тако што смо послали људе горе, то ћемо радити и даље", изјавио је хрватски премијер током посете Белом Манастиру, а пренео је "Јутарњи лист".

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 20. сеп 2015, 06:42) - anonymous [нерегистровани]

@__"EU slozna na delu?!"

A ti samo znaš da kritikuješ, pogledaj malo oko sebe i zamisli se, mnogo se raduješ neefikasnosti EU ona iako nije savršena bolje zajednice još uvek ne postoji na tvoju žalost, ne raduj se tuđem zlu jer se možeš "razboleti od depresije".

(недеља, 20. сеп 2015, 05:10) - anonymous [нерегистровани]

sta je sa Grčkom?

Neka oni prvo pocnu da brane granice i nenormalan priliv izbeglica dole u Grckoj!

(субота, 19. сеп 2015, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

"Уместо да се поштено побрину за избеглице"

Гледао сам она саплитања, сузавце, пендреке... Нешто ми није баш јасно шта Мађарима то "поштено" значи.

(субота, 19. сеп 2015, 20:30) - Sima [нерегистровани]

Lako je Hrvatima imaju 200.000 slobodnih mesta

Lako je hrvatima. Nakon "oluje" ostalo im 200.000 upražnjenih mesta. Taman mogu da prime 200.000 izbeglica. Sve jasno.

(субота, 19. сеп 2015, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

šengen

???
Ne vidim šta Hrvatska dobiva ulaskom u Šengen, osim enormno povećanih izdataka za čuvanje granice.

(субота, 19. сеп 2015, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Hahahaha

Ovo pravo evropsko Pozoriste u kuci :)

(субота, 19. сеп 2015, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

EU slozna na delu?!

Obozavam ove Neoevropejce, kada su tako slozni na delu. Godinama po EU parlamentima vode besplodne diskusije o duzini i debljini krastavaca, onda neko ozgo zamulja stvar... i sve pocne da se rusi. Po ozbiljnim pitanjima nema ni saglasnosti ni resenja. Ova kriza ih nije mogla iznenaditi. Pa ipak, oni "gore" (severna i srednja Evropa) kritikuju i pozivaju na solidarnost one dole (na jugu), sve dok do njih ne dodje. Za sada izgleda malo do njih dolazi... I sve to, kao i uvek, preko nasih ledja!

(субота, 19. сеп 2015, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

topom na osu

Taj Šengen ionako sada funkcioniše samo na papiru tako da Hrvatska neće imati neke velike štete sve i da ih ne prime narednih pet godina. Mađari opet topovima pucaju u ose...