Читај ми!

Поплаве у Немачкој – расте број страдалих, људи од водене стихије бежали на кровове

Најмање 58 људи погинуло је у бујичним полавама које су јуче и данас погодиле запад Немачке. Овај најновнији црни биланс те елементарне непогоде није коначан, јер се још на десетине људи воде као нестали у бујичним токовима, који су носили све са собом и срушили на десетине кућа. Сличне поплаве погодиле су и суседну Белгију, Луксембург и Холандију, али су највише жртава и највећа штета засад забележене на немачкој пограничној територији уз ове земље.

У Немачкој већ недељама са малим прекидима пада киша, али су протекла два дана у покрајинама Северна Рајна-Вестфалија и Рајнланд-Пфалц обимне кише и олује изазвале поплаве и бујичне токове у сливу река Рајне и Мозеса.

У неколико села и градића на западу Немачке ситуација је, како преносе немачки медији, била драматична, јер је вода наилазила толико великом брзином да многи нису стигли да се попну на кровове својих кућа како би избегли водену стихију.

У градићу Шулд, југозападно од Келна, бујица је срушила шест кућа, а слично се догодило и у Кобленцу, као и неколико села на планинском венцу Ајфел, где је ситуација најтежа.

Током дана је на десетине људи било заробљено на својим крововима, чекајући спасиоце и гледајући како бујица односи њихове аутомобиле. У акцији спасавања су погинула два ватрогасца, тако што је један упао у набујалу водену стихију у покушају да спасе једног мушкарца, док је други колабирао у акцији спасавања.

У Северној Рајни-Вестфалији, како преносе немачки медији, страхују од тога да би бујице могле да однесу неколико важних брана, због чега су бројна насеља евакуисана, а више од 190.000 домаћинстава на западу Немачке остало је без струје.

Осим тога, поједини ауто-путеви су већ делимично или у потпуности затворени због изливања воде, а временске неприлике су угрозиле и возни и остали саобраћај, због чега су Немачке железнице позвале путнике да одложе планирана путовања.

Климатске промене и екстремне временске прилике

Погођена подручја је међу првима јутрос посетио Армин Лашет, премијер Северне Рајне – Вестфалије и актуелни кандидат демохришћана за новог канцелара Немачке, који је отказао планирано учешће на конгресу сестринске странке у Баварској.

"Ситуација је алармантна", рекао је Лашет у директном телевизијском укључењу за ТВ канал немачког таблоида Билд, позивајући на убрзавање глобалних напора у борби против климатских промена и истичући везу између глобалног загревања и екстремних временских прилика.

"Разговарао сам са многим грађанима који су буквално све изгубили преко ноћи", рекао је Лашет и обећао "брзу помоћ" онима којима је потребна, те да ће Немачка "урадити све" да помогне овим људима.

Немачки медији преносе изјаве грађана, који истичу да никад нису овако нешто доживели усред јула. Сведоци истичу да "ово нико није очекивао" и питају се одакле је дошла толика киша. Они сведоче да је бујица правила тако јаку буку да су били убеђени да ће разнети њихове домове.

Према речима Андреаса Фридриха из Немачке метеоролошке службе, у појединим подручјима толико кише није виђено у последњих сто година.

Обећана помоћ

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је у званичној посети Вашингтону, назвала је поплаве у Немачкој катастрофом.

Рекавши да је у контакту са покрајинским премијерима, вицеканцеларом и министром спољних послова, Меркелова је истакла да је сада најважније спасити што више живота, а да ће савезна влада и покрајинске владе учинити све да се свима помогне у обнови оштећених домова.

Пун обим штете у региону још није познат, будући да су многа села одсечена због поплава и клизишта, а акције спасавања и даље трају.

Иако је киша ослабила или престала на западу Немачке, а ниво воде се на појединим местима смирио или је у благом опадању, надлежне службе истичу да опасност још није прошла.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се