Читај ми!

У поплавама у Немачкој погинуле 42 особе, више десетина нестало

Најмање 42 особе су погинуле, а десетине се воде као нестале у Немачкој, након што су обилне падавине проузроковале поплаве и бујичне токове који су носиле све пред собом, а у појединим местима зграде су се урушавале.

Полиција у западном граду Кобленцу саопштила је да су четири особе погинуле, а људи који су спас потражили на крововима својих кућа чекају евакуацију.

Шест кућа се срушило током ноћи у селу Шулду, југозападно од Келна.

"Много људи се и даље води као нестало", саопштила је полиција. 

Пун обим штете у региону још се не зна након што су многа села одсечена због поплава и клизишта, а путеви су постали непроходни. Видео-снимци објављени на друштвеним мрежама показују како аутомобили плутају улицама, а куће се делимично урушавају.

Власти су прогласиле ванредну ситуацију у региону након целодневних обилних киша које су такође погодиле велике делове западне и централне Немачке, као и суседне земље, наневши велику штету.

Власти у округу Рајна-Зиг, јужно од Келна, наредиле су евакуацију неколико села испод резервоара Штајнбахтал, услед страховања да би тамошња брана такође могла да пукне.

Меркел: Поплаве су катастрофа, Влада ће помоћи

Немачка канцеларка Ангела Меркел назвала је поплаве у својој домовини катастрофом.

Додала је да сарађује са министрима финансија и унутрашњих послова како би утврдила како Влада може помоћи онима којима је потребна подршка.

Током посете Вашингтону, Меркелова је рекла новинарима да су многе државе изразиле солидарност и пружиле помоћ, преноси Ројтерс.

"Овде у Вашингтону, моје мисли су све време са људима у нашој домовини", изјавила је Меркелова.

Драматична ситуација и у Белгији 

Обилне падавине довеле су до поплава у Белгији у којима је уништено на хиљаде кућа, а најмање две особе су изгубиле живот.

"Нашу земљу тренутно погађају екстремне кише. Дубоко саосећамо са свим погођеним породицама и локалним властима", поручио је белгијски премијер Александер де Kро.

У неколико провинција, укључујући Лијеж и Намур, проглашена је ванредна ситуација и евакуација након што је вода пробила речна корита.

Заустављење су и поједиње железничке линије, а због воде су затворени и друмски путеви који воде ка Холандији. 

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво