Читај ми!

Шест ствари о смењивању Доналда Трампа

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију на основу које би председник Доналд Трамп могао да буде разрешен дужности. До усвајања је дошло пошто се најмање пет Републиканаца придружило захтеву за опозив председника. Резолуција је усвојена са 223 гласова за и 205 против. Иако је Трампу до регуларног истека мандата остало још само седам дана, Представнички дом планира да гласа о опозиву председника Трампа, уколико се пре тога не буде повукао са функције или буде био разрешен. Ово је шест ствари које морате знати о смењивању Донлада Трампа.

Шта подразумева 25. амандман америчког Устава?

Резолуцијом која је усвојена у Представничком дому потпредседник Мајк Пенс позива да покрене процедуру предвиђену 25. амандманом америчког Устава, како би председник Доналд Трамп био разрешен дужности.

Двадесет пети амандман Устава омогућава потпредседнику да постане вршилац дужности председника кад председник није способан да обавља дужности, на пример, због неке физичке или менталне болести. Његов четврти одељак у овом случају омогућава потпредседнику и већини кабинета да прогласе председника Трампа неспособним да обавља дужности.

Кључних 24 сата

Потпредседник Мајк Пенс има 24 сата да се изјасни да ли је спреман да поступи по усвојеној резолуцији.

Он је, међутим, пре гласања поручио председавајућој Представничког дома Ненси Пелоси да се противи покретању 25. амандмана.

"Не верујем да је такав потез у најбољем интересу наше нације нити да је у складу са нашим Уставом", навео је Пенс у писму који је његов кабинет упутио Пелоси.

Потпредседник САД рекао је да је енергија актуелне администрације усмерена на обезбеђивање уредног преноса власти и апеловао на њу и друге чланове Конгреса да избегну потезе који би "додатно поделили грађане и распламсали страсти."

Како то функционише у пракси?

Уколико се покрене амандман, потпредседник Мајк Пенс би аутоматски преузео дужност председника.

Председник добија прилику за писани одговор и, уколико оспори тај закључак, онда је на Конгресу да донесе коначну одлуку. Свако гласање у Сенату и Представничком дому које наређује смену председника захтева двотрећинску већину.

Све док се ово питање не реши, потпредседник ће служити као председник, а то је уовом случају неколико дана.

Шта садржи усвојена резолиција?

Резолуција Представничког дома садржи члан којим се Трамп оптужује за подстицање побуне и говори о његовој потенцијалној одговорности за упад дела присталица у комплекс Капитол хила током конгресне потврде резултата гласања Електорског колеџа председничких избора на којима је победио Џозеф Бајден.

У резолуцији се истиче да се Трамп обратио протестном скупу својих присталица непосредно пре него што се један део њих упутио према Капитол хилу.

Указано је да је начин на који им се обратио охрабрио и очекивано довео до незаконитих поступака.

Шта су последице импичмента?

Уколико би Доналд Трамп био опозван у Представничком дому постао би једини амерички председник коме се то догодило два пута током мандата.

Након тога у Сенату би требало да буде одржан претрес и донета одлука да ли ће Трамп бити разрешен дужности, упркос томе што би заседање вероватно трајало дуже од девет дана, временског периода који је остао до истека његовог мандата.

Међутим, одлука Сената спречила би Трампа да се поново бави послом у јавној сфери - чиме би се окончале његове могуће амбиције да буде председнички кандидат на изборима 2024.

Какве су последице импичмента за РТС су говорили бивши амбасадор Павле Јевремовић и асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић.  

Каква је досадашња пракса са 25. амандамном?

Двадесет пети амандман је ратификован 1967. године, четири године после убиства Џона Ф. Кенедија, а његова намена била је да реши питање председникове сукцесије уколико председник буде онемогућен да обавља дужност.

И из тог разлога, велики број председника употребио је тај амандман, односно његов део који омогућава привремену предају власт потпредседницима.

Председник Џорџ В. Буш је 2002. и 2007. године предао дужност потпредседнику кад је био успаван током колоноскопије.

Председник Роналд Реган је урадио исто 1985. године кад је завршио у болници да би оперисао рак.

Али до данас, ниједан актуелни председник никад није био трајно уклоњен са положаја уз помоћ 25. амандмана.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво