Читај ми!

Какве су последице Трамповог импичмента

Покушај опозива америчког председника Доналда Трампа могао се очекивати, сагласни су бивши амбасадор и каријерни дипломата Павле Јевремовић и асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић. Они сматрају да је тешко да импичмент успе, али да ће имати трајне политичке последице по Трампа.

Милан Крстић истиче да покушајем смене Доналда Трампа демократе желе да покажу да Трамп није изнад институција САД.

"Напомињем да је тешко да дође до импичмента, јер треба да за то гласају две трећине сенатора у Сенату у којем ће ситуација бити 50:50. То значи да би, поред демократа, још 17 републиканаца требало да гласа за опозив Трампа", навео је Крстић гостујући у Јутарњем програму.

Према његовим речима, проста већина би потом могла да изгласа и онемогући Дoналда Трампа да учествује на следећим изборима 2024, што би било у интересу демократа, јер би уклонили опасног такмаца, који ће и даље имати политички утицај.

Некадашњи амбасадор Павле Јевремовић каже да је све што се дешава с 25. амандманом договорена процедура, која ипак има ограничено дејство.

"Међутим, импичмент је специфични опозив, он има дугорочније последице и много је политички тежи. То је већи политички удар. Процедура може бити настављена и кад Бајден преузме функцију, али политичке и правне последице су трајне за Трампа", оценио је Јевремовић.

Он подсећа да је Сенат тренутно на одмору и да би у случају изгласавања у Представничком дому требало сазвати Горњи дом Конгреса по хитном поступку.

"За дефинитивни импичмент су потребне две трећине и вероватно неће толико гласова имати. Али последице остају", напомиње бивши амбасадор.

Милан Крстић каже да се поступак опозива настављао по одласку с власти појединих сенатора, али никад за председнике.

"То је технички могуће, а разлог би био управо да се онемогући Трамп да се кандидује на следећим изборима. Мислим да то не био добар начин, да тако изврше остракизам. И ако постоји политичка одговорност Доналда Трампа, треба да је препознају бирачи, а не да га институције онемогућавају да учествује у политичкој трци", рекао је Крстић.

Он мисли да ће Трамп остати врло активан и после 20. јануара, као вођа једног политичког покрета у оквиру Републиканске партије.

"Због свега што се десило 6. јануара, он вероватно неће бити вођа партије. Трамп је себе дискредитовао и показао да није лидер који ставља интересе партије испред личних када је звао секретара у Џорџији и тражио да пронађе гласове како би он победио. Сумњам да ће он бити лидер републиканаца сада када му је много републиканаца окренуло леђа", навео је саговорник Јутарњег програма.

Крстић не искључује могућност да Трамп оснује сопствену партију на основу присталица покрета МАГА (Make America Great Again) и додаје да би то био велики удар на двопартијски систем.

Гости РТС-а сагласни су да Америку потреса тешка криза и да је дубоко подељена, али овог пута не по расним и верским већ по идеолошким линијама.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара