Коронавирус у Италији – страх од пандемије

У Кини је коронавирусом заражено више од 77.000 људи, док је 2.600 умрло, највише у покрајини Хубеи. Ипак, званичници тврде да је у последња три дана више од 2.000 људи излечено и пуштено из болница. Ван Кине, све је више случајева који немају јасну везу са том земљом. У Европи, највише случајева забележено је у Италији, више од две стотине. Седморо људи је умрло. На северу земље, у Ломбардији и Венету у изолацији је 11 општина са 50.000 становника. Направљен је санитарни кордон са 35 контролних пунктова, тзв. црвена зона.

Италијани праве залихе. Ђорђо Армани је у оквиру Миланске недеље моде ревију одржао иза затворених врата, без присуства медија и публике. Карневал у Венецији је скраћен, неки спортски догађаји су отказани. Јавне установе у Венету и Ломбардији су затворене. Питање свих питања у Италији је: како је до заразе дошло?

Дописник РТС-а из Италије Маринела Ражнатовић каже да стручна јавност ћути, јер је земља у потрази за "нултим пацијентом".

"Сви ћуте, изузетак је доктор Клинике за инфективне болести у Милану Масимилијано Гали. Сматра да се велики број особа заразио, јер је прво жариште било у болници у Кодоњу. Гали каже да би нулти пацијент могао да буде пословни човек из Италије који се вратио из Кине с неоткривеним вирусом. Потом је могао да развије блажи облик, са којим је нормално радио, несвестан да шири заразу", саопштила је Ражнатовићева.

У северним регијама су затворена сва места на којима људи могу да се окупе у већем броју. И неке телевизије, превентивно, емисије снимају без публике. Продавнице су опустошене и у општинама ван зоне жаришта.

Наташа Богичевић, предузетница која ради у Торину, каже да је видљива забринутост, као и да Италијани масовно купују све што се налази у лименкама и што може да стоји. Хлеба и млека има, каже, али је врло тешко наћи средства за дезинфекцију.

Коронавирус дели Италију

Маринела Ражнатовић додаје и да је вирус поделио Италију и географски, и људски.

Наиме, грађани с југа су затражили да они са севера прво проведу две недеље у карантину пре него што их пусте на југ земље. То наравно, није дозвољено.

На граници између Италије и Аустрије, јуче је заустављен воз јер су се у њему налазиле две особе за које се посумњало да су заражене вирусом. Међутим, у Верони су здравствене власти потврдиле да су негативне. Воз је путовао из Венеције у Минхен.

Весна Кнежевић, дописница РТС-а из Беча прича шта се све дешавало.

"Италијанска железница је сумњиве случајеве пријавила аустријској железници, а она Министратсву унутрашњих послова. Онда је управа декретом тражила да се заустави воз. Погледајте само тај ниво реакције на то да су два путника кашљала. Није паника, али је страх. Није хистерија, него строга контрола", изјавила је Кнежевићева.

Весна Кнежевић каже и да су путници, када у стигли у Минхен најнормалније изашли из воза без икаквих доатних контрола.

Могућа пандемија коронавируса у Европи

Аустријске здравствене институције очекују да ће се за три недеље знати да ли је реч о пандемији. 

Пандемија се проглашава уколико се инфекција појави на више места у свету истовремено и лако се преноси. Европљани су се већ сусрели са коронавирусом, али велики број случајева у Италији доноси додатне бриге.

"Као и сви респираторно преносиви вируси, када се појави у једном делу света, с обзиром на брзину транспорта и циркулацију становништва, он је свима пред вратима", каже руководилац Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић.

"Нама се заиста приближио, имамо сумњиве случаје у околини непосредној, али оно што више забрињава су случајеви који нису директно повратници из угоженог региона у Италији, тако да је Италија угрожено подручје."

Министарство просвете Републике Србије упутило је допис директорима средњих школа да одложе експертска путовања и екскурзије у Италију.

Крузер крај Јокохаме "инкубатор за вирус"

Свет данима прати и ситуацију на крузеру крај Јокохаме, на коме је и даље више од 1.000 људи. Јуче је откривено и да је јапанска здравствена администрација направила пропуст – 23 особе из Јапана, са крузера крај Јокохаме, пуштене су без икаквих тестова, и сада су у новом карантину.

Како је јуче рекао дописник РТС-а Владимир Банић "крузер је постао савршен инкубатор за вирус".

"У таквим условима једна особа је успела да зарази њих 691. Наших троје људи су успели раније да се евакуишу, за осталих једанаест, не зна се кад ће", рекао је Банић.

Амбасадор Србије у Јапану Ненад Глишић каже да је у контакту са нашим људима на броду и да им је морал на завидном нивоу, с обзиром на то да су у таквој ситуацији да не смеју да сиђу са брода, и морају да држе дистанцу једни од других.

Троје грађана који су у Србију стигли са крузера сада су на Инфективној клиници у Београду. 

"Они су у добром стању, примљени су не за изолацију већ за привремену карантинску меру због појачане потребе здравственог надзора, јер су били у затвореној средини где је циркулација вируса веома интензивна. То се односи на све респираторно преносиве вирусе, кад се нађете у средини која има затворен систем циркулације ваздуха као што су велики бродови, авиони, зграде са централном климом који немају антивирусне филтере", каже др Горан Стевановић.

Амерички епидемиолози ових дана поручују да би, пошто сви напусте крузер крај Јокохаме, он требало да буде темељно дезинфикован. Подсећају да је током епидемије САРС-а 2003. више од 300 људи инфицирано због квара на канализационим инсталацијама у једној стамбеној згради у Хонгконгу.

И остатак Азије се бори – Јужна Кореја најугроженија 

Друго велико жариште у Азији је Јужна Кореја.

Седам особа је умрло, више од 800 је заражено. Око 8.000 војника је у карантину, откада је откривено да инфекцију има њих једанаесторо.

Инфекција у Јужној Кореји везује се за окупљање припадника једне хришћанске секте у месту Даегу. Званичници верују да је инфекција повезана са 61-годишњом женом која је позитивна на вирус, а која је била у контакту са више од 150 људи.

Друга је земља у свету по броју инфицираних, после Кине.

Ирак, Пакистан, Јерменија и Турска затвориле су границе са Ираном. Извештаји о смртним случајевима у тој земљи су различити.

Постоји могућност да се вирус ширио током ходочашћа и пре него што се схватило да постоји. Неки медији преносе да је само овог месеца у једном од верских центара, иранском граду Кому, умрло чак 50 људи.

У министарству здравља то негирају, кажу да је званично 12 људи умрло, а више од 60 заражено.

Све државе се припремају за борбу са вирусом на свим нивоима. Надлежни позивају на одговорност и опрез.

"Сада морамо сви да будемо одговорни. Ако је могуће, избегавати одлазак у угрожена подручја где се појављује трансмисија коронавируса, а сви који се враћају да поступају по упутствима санитарних инспекција и епидемиолога", поручио је Стевановић.

То је, кажу, најбољи вид борбе. Паника је највећи непријатељ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво