Одлазак наследнице Ангеле Меркел – земљотрес у немачкој политици

Шефица најјаче немачке странке Анегрет Крамп Каренбауер најављује одлазак. То је последица дешавања у Тирингији, где су демохришћани и либерали са десничарима из АфД-а изабрали премијера. То је изазвало "земљотрес".

Анегрет Крамп Каренбауер најавила је да ће на лето покренути избор кандидата странке за место канцелара на изборима следеће године, па тек онда напустити дужност председнице Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

Ту одлуку је саопштила изненађеним члановима Председништва ЦДУ, дознаје се из кругова учесника састанка. Она је истакла да особа на челу странке треба истовремено да буде кандидат за канцелара.

Изненадну одлуку је Анегрет Крамп Каренбауер донела због кризе изазване избором либерала Томаса Кемериха за премијера савезне покрајине Тирингије уз подршку либерала, демохришћана, али и десничарске Алтернативе за Немачку (АфД). То је изазвало згражавање у Немачкој, па је Кемерих само дан касније најавио оставку.

Ипак, многи демохришћани – рецимо одбор у Тирингији – не деле мишљење шефице странке о строгом дистанцирању од АфД-а и не желе да искључе могућност сaрадње. Будући да очито не успева да дисциплинује странку, одлучила се на одлазак са врха.

Анегрет Крамп Каренбауер је, како се сазнаје, рекла да "делови странке" имају "нејасан однос" према АфД-у и Левици док она сама одбацује сваки вид сарадње са те две странке.

Шок левице и одушевљење деснице

Као први члан Владе реаговао је државни секретар за Европу Михаел Рот.

"Потрес се наставља", написао је овај социјалдемократа на Твитеру и додао да је након повлачења Крамп Каренбауерове још неизвесније да ли ће "пристојне демократе остати јединствене, без обзира на страначку припадност, у борби за демократију и против национализма".

Председница Левице Катја Кипинг изразила је бојазан да ће ЦДУ након повлачења Крамп Каренбауерове скренути удесно: "Њена заслуга је била одржавање ограничавања Уније према десници."

Вест о повлачењу Крамп Каренбауерове обрадовала је АфД. Александер Гауланд, председник посланичког клуба те странке поздравио је њену одлуку и изјавио да сада види шансу за приближавање ЦДУ и АфД.

"Потпуно је бесмислено и нереално трајно одбијати сарадњу с АфД-ом", рекао је Гауланд.

Саопштено је да је канцеларка Ангела Меркел захвалила Крамп Каренбауеровој на ангажману и истакла да ће је задржати на дужности министарке одбране.

Анегрет Крамп Каренбауер је после велике унутарстраначке борбе са десним крилом у децембру 2018. постала шефица ЦДУ. У јулу прошле године именована је за министарку одбране.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара