Бомба из Ерфурта – поново уздрмана влада Ангеле Меркел

Изненађујући обрт ситуације у Тирингији, ионако нестабилну владу Ангеле Меркел доводи у неугодан положај. Како ће демохришћани социјалдемократском коалиционом партнеру да објасне изненадну сарадњу сa радикалном десницом?

Ангела Меркел је за "бомбу из Ерфурта" сазнала у авиону на путу за Јужноафричку Републику. И, како је поручио њен портпарол, "за сада нема коментара".

Ипак, само неколико сати касније, канцеларка је схватила да ипак мора да реагује, па је током своје посете Јужноафричкој Републици дала кратку изјаву у којој је избор новог премијера Тирингије уз помоћ АфД-а назвала "неопростивим".

"Био је то лош дан за демократију", изјавила је Ангела Меркел и додала да се сада мора предузети све како би било јасно да се то "ни у ком случају не подудара с оним што ЦДУ мисли и ради".

Меркелова, такође, сматра да је понављање избора у Тирингији могућа опција, али да је као прво и најважније да ЦДУ не учествује у влади новоизабраног премијера Томаса Кемериха (ФДП).

Председница Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Анегрет Крамп Каренбауер је, одмах након што је одбор ЦДУ у Тирингији показао непослушност и са популистичко-десничарском Алтернативом за Немачку (АфД) гласао за кандидата Либерално-демократске странке (ФДП) Кемериха, пристала на кризни састанак шефова странака владајуће савезне коалиције који је предложила Социјалдемократска партија Немачке (СПД).

Неколико озбиљних питања за ЦДУ 

"Имамо неколико горућих питања које бисмо хтели да поставимо људима из ЦДУ", рекла је копредседница СПД Саскија Ескен. И вицеканцелар Олаф Шолц (СПД) изјавио је да ЦДУ мора да одговори на "неколико озбиљних питања" и закључио да би догађаји у Тирингији могли да имају утицаја и на развој догађаја у Берлину.

"Горућа питања" односе се на чињеницу да је ЦДУ у савезној покрајини Тирингији у среду направио преседан и заједно са АфД-ом и ФДП-ом гласао за кандидата ФДП-а, а све то с искључивим циљем спречавања поновног избора досадашњег премијера и кандидата левице Боде Рамелова. Одбор ЦДУ из Тирингије се правда и каже да су дали глас "представнику политичког центра".

Али, за највећи део немачке политичке јавности највећи проблем је сарадња са АфД-ом, који управо у тој покрајини и не крије своје радикално-десне светоназоре. То дакле значи да ЦДУ у Тирингији радије игра на страни странке чији врх чак и немачка канцеларија за заштиту уставног поретка смешта у екстремно десни угао, него да дозволи наставак, према оцени већине, успешне влада са Рамеловим на челу.

Шамар руководству ЦДУ

То је у потпуној супротности са политиком ЦДУ, али и њене сестринске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) из Баварске. Те странке већ годинама покушавају да се ограде од Алтернативе за Немачку и њених недемократских метода, између осталог и због тога што им АфД због одлива бирача представља и директну конкуренцију. Председник ЦСУ Маркус Зедер говори сада о "неприхватљивом испаду" ЦДУ у Ерфурту и закључује: "Од свега тога корист има само АфД".

Поступак ЦДУ у Тирингији је шамар руководству странке – председници Крамп-Каренбауер, али и Меркеловој, декларисаној противници АфД-а. А Алтернатива се и јесте етаблирала захваљујући критици избегличке политике немачке канцеларке.

"ЦДУ у Тирингији прекршио је правило о одбацивању сарадње са АфД-ом и деловао је противно вољи остатка странке", беснела је Анегрет Крамп Каренбауерова након догађаја у парламенту у Ерфурту.

Решење: нови избори? 

Унија ЦДУ/ЦСУ, као и остатак политичког спектра у Немачкој, тражи сада нове изборе у Тирингији. Крамп Каренбауерова изјављује да је ЦДУ "једногласно" за понављање избора. Али тириншки ЦДУ и ту противречи врху странке и тврди да изјава о "једногласности" није истинита, јер се ЦДУ из те покрајине и даље противи понављању избора.

И ФДП је подељен око тог догађаја. Врх странке објашњава да је одлука да та странка, која је иначе једва прешла изборни цензус, постави свог кандидата за премијера и уз помоћ АфД-а дође на власт, искључиво одлука на локалном нивоу.

Крхка стабилност

Догађаји у Ерфурту долазе у тренутку када је владајућа коалиција на савезном нивоу, након бројних турбуленција, пронашла какав-такав мир.

Последњи изазов био је избор председништва СПД крајем прошле године када се очекивало да ће новоизабрани двојац, Норберт Валтер Борјанс и Саскија Ескен, да теже ка изласку из коалиције с демохришћанима. То се на крају ипак није догодило, али је стабилност четвртог кабинета Ангеле Меркел и даље упитна.

Да ли ће сарадња ЦДУ са "фашистима" – како је то рецимо за јавни сервис РББ рекао политиколог Хајо Функе – да сруши "велику коалицију", то зависи од даљег развоја догађаја у Тирингији. И о томе колико је пољуљана позиција нове шефице ЦДУ Крамп Каренбауерове. Њој делови странке очигледно отказују послушност, па чак и у тако фундаменталним питањима као што је сарадња са странком која све отвореније кокетира са екстремно десним погледом на свет, а за своју популарност може да захвали критици политике Ангеле Меркел.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара