Одата почаст жртвама Холокауста – да се не заборави и не понови

Највећи нацистички концентрациони логор у Другом светском рату Аушвиц ослобођен је на данашњи дан 1945. Совјетске јединице које су га ослободиле затекле су тамо око 7.000 заточеника. До тада је у гасним коморама убијено најмање милион и по људи, међу њима деце и жена – углавном Јевреја. Почаст страдалима одали су светски лидери, а присутна је била и премијерка Србије Ана Брнабић.

У Специјално направљеној дворани доминирала је наткривена капија за возове којом су вагони логораша довожени на губилиште.

Преживели из целог света саслушали су обраћање израелског и пољског председника, а затим логораше који 75 година касније победоносно стоје тамо где су многи њихови пријатељи и сународници завршили живот. Велики део њих у гасној комори.

"Најтеже ми је пао губитак косе. Давала ми је осећај женске лепоте, била је глатка и пријатна на додир. Али дотакла ју је криминална рука, скинула ми круну и претворила ме у тужно, јадно створење. Дотакла сам ћелаву главу док сам стајала крај прозора. Угледала сам у њему одраз и запитала се: јесам ли то ја", прича Батшева Даган, преживела логорашица.

Председник Пољске Анджеј Дуда рекао је да никада, ни на једном месту истребљење људи није изведено на такав начин.  

"Мржња, шовинизам, национализам, расизам, антисемитизам, овде су попримили облик масовног, организованог, систематског убиства", рекао је Дуда. 

Раније пре подне, десетине преживелих, од којих су многи као деца затворени у злогласни логор, корачали су симболично од препознатљивог знака рад ослобађа до зида смрти. Тамо су положили венце и беле руже. Многи не суздржавајући сузе.

За то време у Кракову, међу четири словеначке логорашице које су са председником Борутом Пахором долетеле у Пољску, јесте и Марија Фрлан.

Данас, на дан ослобођења Аушвица прославља 100. рођендан. Слободу је дочекала у другом нацистичком логору у Равенсбрику.

Каже да нису веровали када им је саопштено да су слободни. "Нисмо знали да ли је истина или није. Нисмо веровали. Па после видимо да нема ниједног Немца. Аха! Тад смо се загрлили и певали."

Слободу је дочекала у другом нацистичком логору, у Равенсбрику.  

"Каква је то радост да ниси више сужањ", каже Марија.

Она и њене пријатељице кажу да су преживеле јер нису себи говориле да ли, него кад ће се вратити кући.

"Добро је да је тако испало. Да су Немци победили, никад се не бисмо вратиле кући. То знам", прича Марија. 

Према различитим изворима, у комплекс логора Аушвиц је протерано од 12 до 20.000 Југословена. Када је Црвена Армија ослободила логор, није познато колико их је затечених преживело. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво