И Дом лордова усвојио закон којим се блокира Брегзит без договора

Горњи дом британског парламента усвојио је закон који премијера Бориса Џонсона приморава да од Брисела затражи продужење рока за излазак Велике Британије из Европске уније до 1. јануара.

Горњи дом британског парламента усвојио је закон којим се блокира Брегзит без договора 31. октобра, јавља Ројтерс.

Очекује се да закон, који је претходно у уторак усвојио Доњи дом парламента, краљица Елизабета Друга потпише у понедељак.

Џонсон је тај закон назвао "законом предаје" и рекао да је угрозио његове преговоре са ЕУ тако што је отклонио претњу од изласка Британије из тог блока без договора.

Британски премијер је јуче поручио да би пре био "мртав у јарку" него што би одложио Брегзит.

Џонсон је избацио 21 посланика из своје владајуће Конзервативне партије зато што су се придружили опозиционим странкама приликом усвајања закона у Доњем дому парламента.

Премијер је рекао да у Британији сада морају да се одрже општи избори, како би гласачи одлучили ко ће преговарати са Бриселом.

Опозиционе партије су одбиле могућност расписивања избора, за шта је потребна подршка две трећине посланика у Доњем дому, наводећи да не желе да дозволе Џонсону да диктира време одржавања таквог гласања.

Лабуристи су најпре рекли да ће подржати расписивање избора када се усвоји закон који спречава Брегзит без договора, али сада желе да осигурају одлагање Брегзита пре одржавања избора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво