Путин: Односи у тешком стању; Трамп: Морају се пронаћи начини за сарадњу

Руски председник Владимир Путин оценио је у Хелсинкију, након разговора са америчким председником Доналдом Трампом, да су односи Русије и САД "у тешком стању", али се нада да се две стране сада боље разумеју. Трамп истиче да односи двеју земаља никада нису били гори, али да се после данашњих разговора "све променило".

Владимир Путин рекао је да је задовољан резултатима разговора који је, како каже, одржан у отвореној, пословној атмосфери.

"Гледам на њих као на успешне и корисне", рекао је Путин на конференцији за новинаре након разговора и радног ручка са Трампом, преноси Тас.

Путин је рекао да је данашњи самит са Трампом "први корак" ка чишћењу заосталих проблема у односима две државе.

"Још постоје бројни проблеми и ми нисмо успели да у потпуности све разјаснимо, то је немогуће учинити, али верујем да смо направили први корак у том смеру. Задовољни смо разговорима. Јасно, остали су неки изазови. Надам се да сада боље разумемо једни друге", рекао је руски председник.

Истовремено, он је захвалио Финској што је обезбедила радну атмосферу на самиту.

"Знамо да смо узнемирили становнике Хелсинкија и извињавамо се за то", рекао је Путин.

Према његовим речима, он је током разговора поздравио допринос САД решавању проблема на Корејском полуострву оценивши да је то постало могуће захваљујући личном ангажовању Трампа у решавању проблема.

Како је рекао, током самита је изразио забринутост због одступања Вашингтона из иранског нуклеарног споразума и додао да америчка страна зна став Русије, али да им је став непромењен.

"Захваљујући иранском споразуму, Иран је постао прегледна земља под контролом ИАЕА. То обезбеђује чисто мирну природу иранског нуклеарног програма, промовише режим непрофилерације", истакао је Путин.

Додао је и да су њих двојица разговарали о решавању ситуације у Сирији, пре свега хуманитарној кризи у тој земљи и додао да две државе имају "све компоненте" за деловање у Сирији.

Разговарали су, како је рекао, и о нуклеарном наоружању.

"Као највеће нуклеарне силе одговорни смо за нуклеарно наоружање", рекао је Путин, подсећајући да је Хладни рат одавно завршен.

Путин: Русија се није мешала у изборе 

Једна од тема било је и мешање у америчке председничке изборе 2016. године, указао је Путин и поновио да се Русија никада није мешала и да се никада неће ни мешати.

Одговарајући на новинарска питања, тражио је да се наведе само једна чињеница која би могла да докаже наводно мешање и дослух са Трампом.

Такође је подсетио и на споразум из 1999. године, према коме једна држава другој може испоручити своје држављане, преноси финска телевизија ЈЛЕ.

"Он (Роберт Малер) може да употреби тај споразум. Нека нам пошаље званичан захтев, а онда ћемо ми испитати те појединце за које се верује да су починили злочине. Наши официри за безбедност су у стању то да учине", рекао је Путин.

Упитан о гасоводу "Северни ток 2", Путин је рекао да би државе могле да сарађују.

Како је рекао, Трамп је изразио забринутост да би Русија могла да оконча испоруке гаса, али је истакао да је Русија заинтересована да настави са испорукама гаса кроз Украјину.

Трамп: Морају се пронаћи начини за сарадњу 

Амерички председник Доналд Трамп рекао је на конференцији да конструктиван дијалог са Русијом отвара нов пут ка миру.

Трамп је рекао да је данашњи састанак почетак једног дугог процеса, уз снажни дијалог са Русијом.

"Наш однос никад није био гори него сада", рекао је Трамп, наводећи да се сада, после четворосатних разговора у Хелсинкију, све променило.

Оценио је да је данашњи дан био веома конструктиван и да је са Путином договорено да се разговори наставе у будућности.

"Путин је добар ривал и то је комплимент", рекао је Трамп, истичући да даје предност дипломатији и ангажману, а не конфликту и непријатељству.

Истакао је да се морају пронаћи начини за сарадњу како би се делили заједнички проблеми.

Говорећи о односима са Русијом, рекао је да су се променили и да су за актуелни статус билатералних односа одговорне обе земље.

Навео је и да је са Путином разговарао о наводном мешању у америчке изборе.

Према његовим речима, америчка истрага о руском мешању је "катастрофа" за САД, преноси Ројтерс.

"Лако сам победио Хилари Клинтон", рекао је Трамп и додао да није било дослуха.

Верује и да Путин и Русија желе да окончају проблем који се тиче забране нуклеарног оружја.

Путин нуди сарадњу у истрази о 12 руских агената

Руски председник предложио је да Москва и Вашингтон спроведу заједничку истрагу о руским обавештајцима оптуженим за хакерске нападе током изборне кампање у САД 2016. године.

Упитан да ли ће Русија изручити 12 руских војних обавештајних агената оптужених прошле недеље у САД за хаковање изборне кампање Демократске партије, Путин рекао да споразум из 1999. године предвиђа узајамну правну помоћ.

Тај споразум, како је објаснио, омогућио би америчким званичницима да затраже да руске власти испитају 12 осумњичених, као и да амерички званичници могу да захтевају да присуствују таквим испитивањима, преноси АП.

Путин је, међутим, додао да ће Русија онда очекивати да САД врате услугу и сарађују у руској истрази против Вилијама Браудера, британског инвеститора оптуженог за финансијски криминал у Русији. Браудер је заслужан и за изгласавање такозваног закона "Магнитски", који је америчким властима омогућио да састављају црне листе руских званичника за које тврде да крше људска права.

Амерички председник оценио је да је Путин изнео "невероватну понуду" да дозволи руским и америчким истражитељима да сарађују у истрази навода о руским сајбер нападима.

Трамп је рекао да има велико поверење у своје обавештајне агенције које су закључиле да се Русија мешала у изборе, али и да је Путин данас био "невероватно снажан" у својој тврдњи да Русија нема везе са тим оптужбама.

На крају конференције, Путин је бацио у руке Трампу фудбалску лопту и добацио му да је "лопта сада у његовим рукама", а Трамп је ту лопту добацио супрузи Меланији, која је такође присуствовала конференцији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво