Руковање Трампа и Путина у Хелсинкију без осмеха

Руски и амерички председник су се састали у председничкој палати у Хелсинкију. Свет жели да види да се лепо слажемо, поручио је Трамп, док је Путин рекао да је време да се разговара о међусобним односима и тешким мултинационалним питањима. Троминутно руковање протекло је без осмеха, примећују страни медији. Након радног ручка, уследило је и обраћање јавности.

18.00 – Доналд Трамп поручује да односи двеју земаља никада нису били гори, али да се после данашњих разговора "све променило".

17.45 – Владимир Путин је на конференцији рекао да су односи Русије и САД у тешком стању.

17.10 – Путин и Трамп се обраћају јавности на конференцији у Хелсинкију. 

15.25 - Завршен је тет-а-тет састанак, јавља Интерфакс. Трамп каже да он представља "добар почетак". Уследио је радни ручак.

15.15 – Састанак двојице председника траје већ скоро два сата, иако је било предвиђено да разговарају сат и по времена.

13.30 – Свет жели да види да смо у добрим односима, рекао је Трамп Путину пре састанка у четири ока, преноси Ројтерс.

13.15 – Путин и Трамп су се сусрели у председничкој палати у Хелсинкију.

Владимир Путин и Доналд Трамп су пред медијима разменили прве поруке, пре него што су се повукли на затворени састанак који је трајао више од два сата. Медији наводе да је руковање од три секунде протекло напето и без осмеха.

Путин је навео да му је задовољство што се срео са Трампом, док је амерички председник честитао руском колеги на организацији Светског првенства у фудбалу.

"Има много добрих ствари о којима треба да разговарамо, од трговине до Кине и нашег заједничког пријатеља, председника Сија", рекао је Трамп.

Навео је да се годинама нису добро слагали, а да је "слагање добра ствар". "Свет жели да види да смо у добрим односима", истакао је председник САД.

Време је да разговарамо о односима Москве и Вашингтона, рекао је Путин додајући да треба да разговарају о тешким мултинационалним питањима. 

Скуп "Хелсинки зове" има циљ да се усмери на кључна глобална питања и могао би да одреди будућу динамику односа Москве и Вашингтона. 

Сатница данашњег самита је померена због кашњења руског председника од скоро сат времена.

Лидери две суперсиле имају много тема за разговор – ситуација на Блиском истоку, пре свега у Сирији и улога Ирана, али и Украјина, где исток земље контролишу проруске снаге. Очекује се да ће разговарати и о нуклеарном споразуму.

Није први пут да главни град Финске буде домаћин сусрета руских и америчких званичника. Хелсинки је угостио Брежњева и Форда, Горбачова и Буша, Јељцина и Клинтона.

Самит у Хелсинкију је четврти сусрет председника Трампа и Путина од Трампове инаугурације у јануару 2017. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво