Напад на децу у школи у Сибиру повезан са "Плавим китом"?

Руске власти саопштиле су да ће блокирати групе на друштвеним мрежама које позивају на нападе ножем у школама, након што се појавила вест о другом таквом инциденту који је догодио ове недеље, а могао би да буде повезан са "самоубилачком игром" познатом под називом "Плави кит".

Заменик министра комуникација Русије Алексеј Вољин рекао је за Тас да ове групе на друштвеним мрежама охрабрују масовно антисоцијално понашање и "у суштини подстичу ученике да почине самоубиство".

"Нема сумње да ће бити блокиране попут игре 'Плави кит'", рекао је Вољин.

Сергеј Мањајло, специјални изасланик председника Русије Владимира Путина за Сибирски федерални округ, изјавио је раније за Тас да је, према прелиминарним информацијама, тинејџер који је јутрос извео напад у школи у републици Бурјатија у Сибиру био члан једне затворене групе на друштвеним мрежама и да би могао да буде повезан са нападачима у школама у другим руским регионима.

Наводи се да је Путинов изасланик инцидент у Бурјатији повезао са игром "Плави кит" која подстиче младе људе на самоубиство и која је, како наводи Тас, прошле године била популарна међу руским тинејџерима.

У нападу у школи у селу Соснови Бор близу Улан Удеа, главног града Бурјатије, јутрос је рањено шесторо деце и наставница, а истражитељи су саопштили да је тинејџер који је напао ђаке секиром деловао самостално и да се налази у болници пошто је покушао самоубиство.

Локални министар здравља те сибирске републике Дамбинима Самбујев рекао је новинарима да су две особе у тешком стању.

"У овом тренутку двоје рањених је на операцији", рекла је новинарима локална министарка здравља те сибирске републике Дамбинима Самбујев.

Шеф Регионалног центра за лекарску помоћ у ванредним ситуацијама Бурјатије Вјачеслав Тимкин навео је да се "двоје деце, укључујући нападача, налази у тешком стању".

"Рањено је седморо: шесторо деце и жена", рекао је руској агенцији Тимкин.

Наводи се да је, према првобитним информацијама, ученик 9. разреда те школе напао ђаке секиром и потом запалио школу уз помоћ запаљене боце.

"Према истрази, утврђено је да је нападач деловао самостално. Он је притворен и тренутно се налази у болници, пошто је покушао самоубиство", рекла је званична представница Истражних комитета Русије Светлана Петренко.

Тас наводи да је претходно 15. јануара двоје тинејџера наоружаних ножевима извело напад у школи у граду Перму у подножју Урала, тако што су ушли у зграду, упали у учионицу у којој су били млађи ученици и намерно изболи 12 деце и наставника.

Наводи се да су се нападачи потом ранили један другог и одведени су болницу где су касније покушали да изврше самоубиство, али су и даље живи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво