Свет уз Француску, осуде "кукавичког чина"

Светски лидери изразили су жаљење, тугу и солидарност с Француском после напада у Ници у којем је више од 80 људи погинуло када је камион улетео у масу на препуном шеталишту током прославе националног празника.

ЕУ је уједињена у борби против мржње и насиља и спремна је да настави борбу против тероризма како унутар тако и ван својих граница, поручили су највиши европски званичници изражавајући солидарност са жртвама напада у Ници и целокупним француским народом.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер у саопштењу поручује да је и сам погођен и тужан због дешавања у Ници током националног празника Француске.

"Изражавам солидарност са жртвама, породицама и свим Французима и Францускињама који су у жалости због кукавичког чина терора. Француска може да рачуна на Европску комисију и земље чланице ЕУ у наставку борбе против тероризма како унутар тако и ван граница ЕУ", стоји у саопштењу председника Европске комисије.

Председник Савета ЕУ Доналд Туск је са самита азијских и европских земаља у Монголији поручио да је данас тужан дан за Француску и Европу.

И шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини придружила се европским лидерима у поруци "уједињени против мржње и насиља".

Канцеларка Ангела Меркел рекла је да ће Немачка стајати уз Француску у "борби против тероризма".

"Немачка стоји на француској страни у борби против тероризма, заједно са многим, многим другима. Уверена сам да ћемо, упркос свим потешкоћама, победити у овој борби", рекла је Меркелова, пренео је Ројтерс.

Аустријски канцелар Кристијан Керн навео је да је у питању "варварски акт", док је шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц поручио да је и поред тероризма у Европи јасно да "нећемо променити наш начин живота, и дозволити да нас нешто ограничи".

Британска премијерка Тереза Меј рекла је да Велика Британија стоји раме уз раме са Француском. Додала је да је ниво претње у Уједињеном Краљевству "већ пооштрен, што значи да је терористички напад веома могућ".

Председник САД Барак Обама најоштрије је осудио "ужасни терористички напад" у Ници и понудио је сваку врсту помоћи француским властима.

"На овај Дан Бастиље подсетили смо се изузетне отпорности Француске и њених демократских вредности које су је учиниле инспирацијом целог света. Знамо да ће карактер Републике Француске издржати још дуго после овог разорног и трагичног губитка живота", навео је Обама.

Амерички државни секретар Џон Кери назвао је насиље у Ници "стравичним нападом", додајући да ће САД и даље "чврсто стајати" уз Французе.

Руски председник Владимир Путин у телеграму саучешћа француском председнику наводи да је шокиран бруталношћу и цинизмом терористичког напада у Ници. "Још једном смо видели да је људски морал потпуно стран терористима – њихове жртве су недужни цивили, укључујући жене и децу", написао је Путин у телеграму саучешћа Оланду, преноси Тас.

Руски премијер Дмитриј Медведев поручио је да је тероризам заједнички изазов за Европу и Азију.

Кинески премијер Ли Кећанг рекао је да Кина "снажно осуђује тероризам у свим облицима", изражавајући саучешће жртвама напада.

Реакција и из Ватикана. "Изражавамо у име папе Фрање и у наше име солидарност са патњама жртава и целог француског народа", на "дан који је требало да буде велики дан славља", наводи у саопштењу портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

Уз изразе саучешћа и солидарности са Французима поводом терористичког напада у Ници лидери средњоевропских нових чланица Европске уније (Чешка, Пољска, Словачка) затражили су да Европа коначно схвати да јој је најпреча безбедност њених грађана и да заједно са појачаном борбом против тероризма мора да има апсолутни приоритет. 

Саучешћа и осуде стижу и из Белгије, Шпаније, Ирана и Аустралије.

Савет безбедности, НАТО и ОЕБС осудили напад

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун осудио је напад у Ници и позвао на јачање напора у борби против тероризма и насиља.

Како се наводи у саопштењу, Бан је рекао да "стоји чврсто иза француске владе и народа, који се супротстављају тој претњи".

Такође је истакао потребу да се појачају регионални и међународни напори у борби против тероризма и насилног екстремизма, преноси АФП.

Савет безбедности УН најоштрије је осудио "варварски и кукавички терористички напад" почињен у Ници.

У саопштењу које је једногласно усвојило свих 15 чланица Савета безбедности изражава се "дубоко саосећање и саучешће" породицама жртава и француској влади.

Потврђује се да "тероризам у сваком облику представља једну од најтежих претњи за међународни мир и безбедност".

"Сваки терористички акт је криминалан и неоправдан", наводи се у саопштењу Савета безбедности и понавља потреба да се све земље боре "свим средствима" против терористичке претње, уз поштовање међународних закона.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је напад у Ници усмерен не само на невине људе, већ и на основне вредности за које се, како је навео, залаже та западна војна алијанса.

"Мета овог напада су невини људи и основне вредности за које се залаже НАТО. Међутим, тероризам никада неће победити демократију, слободу и наше отворено друштво", навео Столтенберг у писаној изјави, пренео је Спутњик.

Председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер осудили су терористички напад.

"Ми у ОЕБС изражавамо солидарност са породицама жртава и са народом Француске. Земље које учествују у ОЕБС-у и њихови партнери неће бити заплашени убиством и насиљем. Заједно ћемо радити на искорењивању ове пошасти", рекао је Занијер. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се