Терористички напад у Ници, 84 мртва, Француска мобилише 10.000 војника

Најмање 84 особе су убијене, а стотину је рањено у Ници пошто је возач камиона улетео међу шетаче. Међу жртвама и десеторо деце. Возач камиона, иднетификован као 31-годишњи становник Нице туниског порекла, је убијен, а у возилу су пронађене ручне гранате и наоружање. Оланд и Обама: Терористички напад. Ванредно стање продужено за још три месеца. Француска на оружје позвала 10.000 резервиста и најавила жестоке нападе на циљеве у Ираку и Сирији. У току је идентификација жртава, а према првим подацима међу њима нема држављана Србије.

12.15 - Међу убијенима у Ници су и два Американца, преносе агенције.

11.30 - Локални лист Нис-Матен објавио је име нападача – Мухамед Лауеј Булел.

10.30 - У болници "Ленвал" у Ници се тренутно налази 54 деце, преноси Фигаро.

08.10 - Почела је идентификација жртава напада у Ници, а према досадашњим информацијама међу њима нема држављана Србије, рекао је за РТС амбасадор Србије у Паризу Рајко Ристић.

07.15 - Нападач је од раније био познат француској полицији, али не и обавештајним службама, јавља Ројтерс.

04.33 - Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев саопштио да је у нападу у Ници страдало 80 особа, као и да се у критичном стању налази 16 повређених.

04.21 - Француска мобилише још 10.000 војника које ће распоредити широм земље. Најављени појачани напади француске авијације у Сирији и Ираку, јавили су француски медији после Оландовог говора. 

03.55 -  Терористичка природа овог напада не може се негирати, рекао је француски председник Франсоа Оланд, који се, после састанка највиших безбедносних званичника те државе, обратио нацији. Ванредно стање продужено за још три месеца.

03.33 - У камиону су пронађени документи француског држављанина туниског порекла, јавља АФП.  Место боравишта те особе је Ница. Извори блиски истрази рекли су агенцији Ројтерс да нападач још није идентификован.

02.21 - Међу жртвама напада у Ници је и високи званичник француске полиције, рекао је градоначелник тог града Кристијан Естрози. Естрози, међутим, није рекао о којем је званичнику реч. 

02.15 - Број жртава у Ници порастао на 77, јавља париски Фигаро. Још 16 повређених је у изузетно тешком стању.  

02.00 - Присталице Исламске државе на друштвеним мрежама славе напад у Ници. Исламска држава, за сада, није преузела одговорност.

01.45 -  Амерички председник Барак Обама је трагедију у Ници назвао терористичким нападом, наводећи да ће САД стајати раме уз раме са својим најстаријим савезником у овом тешком тренутку.

01.30 - Истрагу о трагедији у Ници преузела је антитерористичка служба. јавља агенција АФП. То је прва званична индикација француских званичника да се ради о терористичком нападу.

01.25 - Градоначелник Нице Кристијан Естрози рекао је француским медијима да је у камиону пронађено оружје и ручне гранате, као и да је возач пуцао пре него што га је полиција неутралисала.

01.05 -  Број жртава порастао је на 73, јавља Би-Би-Си позивајући се на безбедносне изворе у Француској. Председник Франсоа Оланд се хитно враћа у Париз на састанак поводом ове трагедије.

23.30 - Бели камион улетео међу шетаче у Ници. Локални извори наводе да има повређених и погинулих.  

Наоружани нападач улетео је камионом тешким 19 тона у масу шетача у Ници и убио 84 особе, а повредио више од 100 људи, од којих је 18 у критичном стању.

Нападач је, пре него што је возећи у цик-цак, почео да гази шетаче, испалио неколико хитаца у масу. После два километра крваве вожње, полиција га је убила, а у возилу су пронађени документи, наоружање и ручне гранате.

"То је био покољ на улици. Тела су била свуда", рекао је oчевидац Васим Буле за АП.

Министарство унутрашњих послова Француске објавило је да се још утврђује да ли је возач камиона био сам. Уличне камере снимиле су кретање камиона пре напада.

Документи који су нађени у камиону, и за које је установљено да су папири возача, показују да је нападач тридесетједногодишњи мушкарац туниског порекла који је живео у Ници. Полицијски извори наводе да се спроводи више операција данас пре подне.

Истрагу је, после два сата, преузео посебни антитерористички тим, иако је напад у Ници, до тог тренутка, терористичким назвао само амерички председник Барак Обама.

До јутрос нико није преузео одговорност за напад, али су присталице Исламске државе почеле да славе напад у Ници, на исти начин на који су то чинили током сличних догађаја у Паризу и Бриселу.

Полиција у Француској, земљи која је у ванредном стању још од претходних терористичких напада, одмах је преузела контролу над местом догађаја, а престрављени неповређени шетачи смештени су по околним хотелима и становима.

Плажа испод променаде у којој се десио напад претворена је у пољску болницу и ту се повређенима такође указује помоћ.

"Појачане су безбедносне мере у овом у региону, због страха од нових напада. Ризик, нажалост, постоји. Ми смо отказали све скупове у Ници у наредним сатима, из безбедносних разлога", рекао је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Терористичка природа овог напада не може се негирати, рекао је француски председник Франсоа Оланд, после састанка највиших безбедносних званичника те државе.

"Ништа неће уздрмати нашу веру у борбу против тероризма... Ударићемо их у њиховим кућама", рекао је Оланд, помињући Сирију и Ирак.

Оланд, који је свега дан раније најавио укидање ванредног стања, саопштио је нацији да је та мера продужена за још три месеца.

Према његовим речима, операција "Сантинел", која омогућује мобилизацију 10.000 додатних војника, одржава се на високом нивоу.

Светски лидери изразили су жаљење, тугу и солидарност с Француском после напада.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара