Расте број жртава напада у Пакистану, мета хришћани

Према последњем билансу, најмање 72 особе су погинуле, а 200 је рањено у нападу бомбаша самоубице на паркингу испред препуног парка у граду Лахореу на истоку Пакистана, где су хришћани славили Ускрс. Терористичка група која је извела напад потвдила је да су мета били хришћани. Званичници из Србије упутили су телеграме саучешћа пакистанским колегама.

"Хришћани су били мета нашег напада у Лахореу," рекао је АФП-у Ехансулах Ехса, представник фракције пакистанских талибана Џамат ул Ахрар са непознате локације.

Он је рекао да ће његова терористичка група извести још таквих напада запретивши да ће мета поред владиних и војнх циљева бит и школе и и колеџи.

Полицијски званичник Хајдер Ашраф је претходно рекао се претпоставља да нападачи нису циљали конкретно на хришћане јер су погинули већином муслимани, напоменувши да "сви иду у тај парк."

Међу погинулима и рањенима има много жена и деце.

Полицијски званичник Хајдер Ашраф је данас изјавио да је у нападу погинуло 72 људи међу којима најмање осморо деце, док је портпаролка спасилачког тима Деба Шахбаз рекла да је међу погинулима 29 деце.

Генерални секретар Бан Кимун осудио је јуче напад назвавши га "застрашујућим" актом тероризма.

"Генерални секретар снажно осуђује самоубилачки нападн у парку у Лахореу," наведено је у саопштењу УН.

Експлозија се догодила испред излазне капије парка неколико метара од дечјих љуљашки.

Могерини: Саучешће и подршка у борби против тероризма

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изразила је саучешће пакистанском народу и влади после терористичког напада, потврдивши истовремено подршку ЕУ у борби против тероризма.

"У нападу у центру пакистанског града Лахоре страдале су бројне породице, многе од њих хришћанске, узимајући данак међу женама и децом", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Службе за спољне послове.

"Изражавам саучешће народу и влади Пакистана и потврђујем пуну подршку Европске уније у борби против тероризма и промовисању заједничкихг вредности слободе, мира и различитости", поручила је Могерини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво