Прве оптужнице Специјалног суда на јесен?

Приштински адвокат Арианит Коци, изјавио је да очекује, да прве оптужнице Специјалног суда за злочине припадника Ослободилачке војске Косова буду подигнуте до јесени ове године.

На прве оптужнице чека се од 2015. године, када је под окриљем Европске уније формиран Специјални суд, након извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Коци, иначе један од 40 акредитованих адвоката Специјалног суда, рекао је приштинским медијима да су у Суду почели да раде на обезбеђивању насеља у Хагу и на припреми својих тимова.

"Званични почетак рада Суда је уско повезан са подношењем оптужница. Дакле, када буде подигнута прва оптужница, суд је функционалан, јер оптужница почиње под предвиђеном правном процедуром", рекао је Коци.

Додаје, међутим, да нема тачних података о томе када ће се то догодити, али да очекује да ће Суд започети свој рад током јесени ове године.

Суд је постао оперативан у јулу прошле године, ступањем на снагу Правилника о поступку и доказима, и од тада нема правних препрека за подизање оптужница.

Из Суда није било званичне најаве када би прве оптужнице могле да буду подигнуте.

Смит уместо Швендимена? 

Отежавајућу околност чини то што је недавно дошло до померања на месту главног тужиоца. Дејвид Швендимен, амерички тужилац, повукао се са функције главног тужиоца, након што му је истекао трогодишњи мандат, а нови мандат није одређен.

Приштински медији су најавили да ће амерички тужилац Џек Смит бити именован за новог главног тужиоца Специјализованих већа и Канцеларије специјалног тужиоца на Косову.

Смит има искуство у судовима ван САД, јер је неко време служио у Судану.

Он је наводно тражио годину дана како би се упознао са процедуром и предметима којима се бави Специјални суд.

Новина у раду Суда биће што ће жртве ратних злочина на Косову моћи да учествују у суђењима и да траже одштету.

Уколико страдање жртава буде потврђено пресудом, Суд може наложити осуђенима да им надокнаде штету коју судије одреде.

Одлуку да осуђеног обавеже да исплати одштету, Суд може донети на захтев правних заступника жртава или на сопствену иницијативу. Пре него што одреде висину одштете, судије могу консултовати вештаке.

Алтернативно, Суд може упутити жртве да, на основу пресуде, затраже одштету у грађанској парници пред "домаћим", односно косовским, али и судовима у "трећим земљама".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво