Приштина обуставила истрагу за убиство 14 српских жетелаца

Специјално тужилаштво у Приштини обуставило је истрагу против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком код Липљана 23. јула 1999. године, сазнаје Танјуг.

Међународни тужилац је, након бројних истражних радњи, 2007. године покренуо истрагу против осам осумњичених припадника Ослободилачке војске Косова, јединице из Липљана, да су починили масакар над 14 српских цивила, у пољима у селу Старо Грацко.

После више од девет година након покретања истраге и проширења истраге, поступак је у односу на све осумњичене обустављен без адекватног образложења.

Реаговала је министарка правде Србије Нела Кубуровић која је рекла да је још једном потврђена неправда над Србима на КиМ а одлуку о обустављању истраге оценила је као срамну.

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић је саопштио да су породице и пријатељи "српских мученика у Старом Грацком" уместо правде, а на годишњицу овог страшног злочина, добили неправду и још једну поруку да је Србе у нашој јужној покрајини дозвољено убијати.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је онај ко је одлучио да обустави истрагу против осумњичених за убиство 14 жетелаца у Старом Грацку одлучио да обустави борбу за човечанство

Славица Поповић којој су убијени брат, отац и стриц рекла је да је данас поново доживела још једну сахрану. 

"Сада сам доживела опет још једну сахрану. Не знам за остале породице, али ја се тако осећам. Ја још нисам својој мајци јавила шта се дешава. Како ће да реагује - син (17) масакриран, муж и два девера", рекла је Поповићева. 

Председник Српске листе Славко Симић оценио је да је срамна и скандалозна одлука о обустављању истраге против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком.

"Оваква одлука специјалног тужилаштва је апсолутно срамна и скандалозна, јасно је да на Косову и Метохији не постоји право и правда када су у питању злочини над Србима", навео је Симић. 

У Старом Грацком, 23. јула 1999. године, убијено је из непосредне близине, на њиви, 14 Срба – Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951).

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се