Читај ми!

Ружић: Очекујем да ученици из Трстеника буду избачени из школе

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да очекује да ће сва три ученика из Трстеника, који су измакли столицу наставници и све то снимали мобилним телефоном, до краја недеље бити кажњени најстрожом казном – искључењем из школе.

Бранко Ружић је рекао да су у међувремену родитељи једног од ученика доставили медицинску документацију од надлежне здравствене установе да је дете у тренутку извршења тог дела било неурачуњиво.

Што се тиче казни, каже министар, постоје јасни правилници и протоколи који дефинишу.

"У Србији има 1.800 основних и средњих школа, скоро 750.000 ученика и око 150.000 људи ради у просветном систему. Насиља је, нажалост, било, има га и биће га, али постоје јасни протоколи и јасне едукације и правилници на који начин се поступа у тим случајевима", поручио је Ружић.

Истакао је да морамо имати нулту толеранцију за насиље према наставницима, али и за вршњачко насиље и то подразумева да ће, како каже, виновници немилог догађаја у Трстенику бити најстроже кажњени.

"Морамо сви заједно радити на ауторитету наставника који раде један племенити посао. Морамо повести рачуна, не само о њиховим платама, већ и о њиховом статусу у друштву", поручио је министар.

Хоће ли просветни радници добити статус службеног лица

На питање да ли то значи да ће просветни радници добити статус службеног лица, Ружић је одговорио да је из разговора са синдикатима закључио да они нису за такво решење.

"Пре свега из практичних разлога. Јер је онда кривична одговорност како тог службеног лица, као и онога ко учини насиље према њему много већа. Мислим да можемо доћи до једног одрживог решења који је бољи и за наставнике и зато смо формирали Радну групу у коју ће ући и представници које ће делегирати репрезентативни синдикати", рекао је Ружић.

Истиче да треба захвалити медијима који су алармирали јавност о томе шта се дешава у школама, али да апелује да пријаве не иду према медијима, него тамо где треба, пре свега школама.

После тога, зависно од нивоа насиља, каже министар, ако је потребно укључиће Центар за социјални рад, тужилаштво, полицију.

"Немојте да заборавимо на кућу где се стиче васпитање"

"Стичем утисак да је у јавности једина тема насиље у школама. С тим се не бих сложио, али познајући ситуацију могу да кажем да то није тако", поручио је министар просвете.

Каже да је, што се тиче случаја у Трстенику, разговарао са наставницом у жељи да јој пружи подршку.

Такође, Ружић каже да није ствар у томе да деца буду избацивана из школе, да теме нису санкције, већ едукација и превенција.

"Немојте да заборавимо на кућу где се стиче васпитање и формира вредносни оквир. Апелујем на родитеље да буду активни део тог процеса", закључио је Ружић.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара