Почаст жртвама и херојима Великог рата

Полагањем венаца и одавањем почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу, обележен је Дан примирја и сто година од завршетка Првог светског рата. Изасланик председника Србије Никола Селаковић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали

Централну државну церемонију, која је почела интонирањем химне Србије, а минутом ћитања одата је пошта палим страдалницима, предводио је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је истакао да данашњим обележавањем стогодишњице примирја и велике победе желимо да искажемо најдубље поштовање стотинама хиљада страдалих ратника и цивила који су изгубили живот за мир и слободу.

Ово је прилика да се подсетимо не дамо њихових херојских подвига него и колика је цена коју су наши преци платили да би освојили слободу за себе исвоју земљу.

Потпредседник владе је цитирао Монтескјеа који је рекао да су срећни народи који имају досадну историју, али, како каже министар, Србија није била те среће.

Како је рекао Србија је по окончању Првог светског рата била овенчана великом славом, али и великим губицима и подсетио да се процењује да је у Великом рату Србија изгубила између 1,1 и 1,3 милиона становника и више од пола војно способних мушкараца.

Указао је на неопходност реалног и целовитог сагледавања историје, али и на потребу посвећености миру.

"Као што је пре 100 година дала немерљиву жртву у борби за слободу Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности на Балкану" поручио је Стефановић.

Венце и цвеће положили су представници војно дипломатског кора међу којима су били амбасадори Француске, Русије, Немачке.  

Венце и цвеће положили су чланови владе и представници Града Београда. 

Код Спомен-костурнице на Новом гробљу венац је положио и министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић који је 11.новембар означио као "највећи дан у српској историји". 

Венац је положио и заменик градоначелника Београда Горан Весић који је рекао да обележавамо 100 година до завршетка Великог рата у којем је Србија дала одлучујући допринос како би се завршио победом прогресивних снага.

Нагласио је да је Србија изашла као победник, али са тешким жртвама и великим разарањима и нагласио да је Србија једина земља која је у Првом светском рату имала више цивилних него војних жртава.

Додао је да је "масакр који је над цивилима починила Аустроугарска војска показао прави циљ те земље у том рату - уништавање српског становништва и српске земље".

Да није било Солунског фронта, подвукао је Весић, рат би трајао још неко време пошто је на Западном фронту била пат позиција.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, генерални секретар председника Никола Селаковић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. 

Селаковић је за РТС рекао да је присуство Александра Вучића у Паризу, где се обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, прилика да се обнови сазнање о српским жртвама. 

"Данашња Србија је почела да стаје на своје ноге, да гради партнерства и пријатељства", навео је Селаковић. 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво