Селаковић: Србија напокон почела да поштује саму себе

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже за РТС да је присуство Александра Вучића у Паризу, где се обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, прилика да се обнови сазнање о српским жртвама. Сматра да је данашњи Вучићев састанак са Ангелом Меркел "суштински стратешки".

Председник Вучић ће данас испред Тријумфалне капије у Паризу са поносом носити цвет - Наталијину рамонду, што значи да је Србија напокон почела да поштује саму себе, рекао је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додаје да је самопоштовање битно за однос према српским жртвама и њиховом успеху у Првом светском рату.

Напомиње да Вучић тамо представља и данашњу, и Србију од пре 100 година, али и Србију будућности.

Данашња Србија је почела да стаје на своје ноге, да гради партнерства и пријатељства, наводи Селаковић.

Управо је, како истиче, присуство у Паризу са лидерима света показатељ колико се цени улога Србије, али и прилика да са земље почне да се скида кобна сенка деведесетих.

Прилика је да се обнови сазнање о српским жртвама, сразмерно највећим у Првом светском рату, када је Србија изгубила 28 одсто популације, односно 62 одсто мушкараца старости од 18 до 55 година, наводи Селаковић.

Међутим, наглашава да ће однос према нама највише зависити од нас самих.

"Стратешки састанак са Меркеловом"

Пре саме церемоније у Паризу, Вучић се састаје са немачком канцеларком Ангелом Меркел, што је, како оцењује, суштински стратешки састанак.

Селаковић каже да ће бити речи о КиМ, регионалној стабилности, али и економској сарадњи.

Наводи да је, према последњим подацима, број радних места у Србији која су отвориле немачке кпомпаније 52.220, што је, додаје, Вучићева заслуга.

Верује да ће данашњи састанак са Емануелом Макроном бити припремни сусрет за посету француског председника Србији, али да ће се разговарати и о КиМ, јер је то незаобилазна тема.

Што се тиче недавног појављивања косовске заставе у Паризу, Селаковић сматра да је Вучић показао да не наседа на провокације и верује да ће поступити мудро и током састанка са Макроном.

Генерални секретар председника каже да се Вучић већ синоћ два пута састао са Макроном, да су разговори били срдачни и да су говорили и о посети Београду.

Вучић се, наводи Селаковић, срео и са руском шефом дипломатије Сергејем Лавровим са којим је разговарао о посети Владимира Путина Србији, а састао се и са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом.

Осврнуо се и на јуче одржану војну вежбу "Век победника", и оценио да је доказано да у Србији постоји стратешко планирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво