Читај ми!

Уочи наставка дијалога – Запад и Србија очекују напредак, Београд јасно "исцртао" ограничења

Нова рунда преговора Београда и Приштине одржава се у понедељак. У Бриселу ће бити тежак дан, каже премијерка Ана Брнабић. Очекује формирање Заједнице српских општина после 10 година чекања. Иста очекивања имају и Европа и Америка. У међувремену, председник Вучић је разговарао са америчким дипломатом Дереком Шолеом, којем је пренео да о европском плану може да разговара уз јасно одређена ограничења.

Дан после Београда, писмо троје аутора стигло је у Приштину. Председник Француске, немачки канцелар и италијанска премијерка од Аљбина Куртија очекују да примени све договорене споразуме, што значи и формирање Заједнице српских општина. Уочи сутрашњег састанка, сумирају очекивања о главној теми.

"Уверени смо да је закључивање и спровођење европског предлога од фундаменталног значаја за општу добробит грађана, мир и просперитетан развој региона и напредак европске перспективе Приштине", стоји у писму.

После Приштине, телефонски разговор Београда и Вашингтона. И специјални саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле позива да се хитно формира ЗСО. Очекује да сутрашњи састанак буде приметан напредак ка договору.

"Разговарао сам са председником Вучићем данас како бих изразио снажну подршку САД састанку са високим представником Борељом у Бриселу 27. фебруара. Поздравио сам континуирану посвећеност Србије конструктивном ангажовању на предлогу ЕУ за обезбеђивање мира и стабилности у региону", објавио је Шоле.

Ограничења Београда "исцртана" у Скупштини

Председник Вучић очекује веома тежак састанак, али поручује да је Србија привржена миру и стабилности у региону.

"У том контексту сам спреман да радим на концепту и примени понуђеног плана, уз јасно одређена ограничења", додао је Вучић.

Ограничења, подсећа премијерка Ана Брнабић, председник је исцртао раније, а потврдио их у Скупштини на седници посвећеној Косову и Метохији. Нема признања, нити чланства Приштине у Уједињеним нацијама.

"Што се тиче сутрашњег дана, сигурна сам да неће бити ни нимало лак дан, али бих желела да кажем да сам срцем и душом уз председника Александра Вучића и да су црвене линије које је председник рекао да јесу претходно у Народној скупштини, те црвене линије. Свакако верујем да ће умети да сачува националне интересе Републике Србије, и истовремено да сачува мир и стабилност и обезбеди простор за раст и развој, иако то у овом тренутку делује скоро па немогуће", каже премијерка.

"Готово немогуће да се сутра стави потпис" 

Готово је немогуће да се сутра у Бриселу стави потпис на предлог, оцењује председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Мислим да су западни политичари намерно створили одређену конфузију, као својеврсни вид притиска да се прихвати од обе стране оно што је на столу. Сада је већ јасно да је то по принципу - узми или остави, да више нема могућности за корекцију, да само треба договорити, како они кажу, кораке за имплементацију, али никакав договор није постигнут и ништа није потписано", истиче Дрецун.

Уочи наставка дијалога, председник је разговарао са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом и пренео му став Београда. Сагласили су се да је најважније да се очува мир на Западном Балкану.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво