Читај ми!

Ђурић o сусрету Вучић–Шоле: Приштина нема бланко подршку Вашингтона

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оценио је да је састанак председника Александра Вучића и специјалног саветника у Стејт департменту Дерека Шолеа у Београду био добар за односе двеју земаља. Навео је да је то било "поподне борбе за српске интересе", додавши да је Вучић детаљно изнео све нападе, терор и притиске на косовске Србе и начине за решење кризе.

Специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле је рекао да је Оснивање ЗСО кључно питање и да није дошао да постављао ултиматуме већ да подржи дијалог Београда и Приштине.

На Инстаграм профилу "buducnostsrbijav" објављено је да је Александар Вучић пренео Шолеу очекивање да САД препознају напоре Србије у очувању мира и стабилности у региону и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе. 

Марко Ђурић је рекао за РТС да је атмосфера на састанку председника Србије и специјалног саветника Стејт департмента била позитивна.

Према његовим речима, Вучићево питање да ли су од фебруара 2022. године Срби са КиМ изазвали неки инцидент или довели до неке кризе наишло на одобравање.

"Вучић је доживљен као кредибилан саговорник, јер у дијалогу Београда и Приштине учествује једанаест година. Детаљно је изнео све нападе, терор и притиске на косовске Србе и начине за решење кризе", навео је Ђурић.

Оценио је да је ово био добар дан за односе двеју земаља. Поред разговора о КиМ, говорило се и унапређењу односа у свим сферама, борби за инвестиције, развоју енергетског сектора и другим темама, рекао је Ђурић.

Додао је да у будућности очекује више посета српских званичника Вашингтону као и привредних делегација.

"Приштина нема бланко подршку Вашингтона"

Наглашава да се позиција Србије пажљиво слуша, тврдећи да Приштина нема бланко подршку Вашингтона.

Разговор Вучића и Шолеа је уместо нешто више од сата, трајао два сата и 45 минута. "То је било поподне борбе за интересе Србије", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, САД више инсистирају на формирању ЗСО од европских званичника.

Србија никога не уцењује, тражи да се стање врати пре фебруара прошле године када је Куртијев режим почео да гради нелегалне базе на северу КиМ, да се неодложно почне са формирањем ЗСО и да се ухапшени Срби пусте на слободу, навео је амбасадор Србије у Вашингтону.

Сутра се враћам у САД са листом задатака чије ће решавање унапредити положај Србије у Вашингтону. Наставићемо да лобирамо за читав низ иницијатива како бисмо придобили већу подршку, рекао је Ђурић.

Указао је на то да потез Приштине да не поштује Вашингтонски споразум у делу који се тиче уздржавања од промоције признања независности у САД виде као ометање дијалога.

С друге стране, Ђурић наглашава успех српске дипломатије који је, како каже, довео до 19 повлачења признавања независности Косова.

Иако неће променити свој став према том питању, Србија у САД има партнера за грађење мира и стабилности, за рационална решења и у борби за привлачење америчког капитала који је, како је оценио, преобразио Мађарску, Пољску и Чешку.

Најавио је да у фебруару долази још једна америчка привредна делегација.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво