Читај ми!

Шоле: Оснивање ЗСО кључно питање, нисам дошао да бих постављао ултиматуме већ да подржим дијалог

Специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле је рекао да није дошао у регион да би постављао ултиматуме већ да подржи дијалог у сарадњи са ЕУ коју сматра партнером. "Оснивање ЗСО је кључно питање које мора да се реши, о томе смо разговарали и јуче у Приштини и наш став је да то треба да се спроведе у дело и да треба да буде имплементирано и у складу са уставом Косова", напоменуо је Шоле.

Шоле је на конференцији за новинаре рекао и да не жели да открије на који ће начин убедити Приштину да спроведе споразуме. Напоменуо је да се нада да ће се дијалог унапредити и односи нормализовати.

Шоле је рекао да га је секретар Блинкен замолио да буде почетком године управо на Западном Балкану јер је ово кључни тренутак за Европу због рата у Украјини, а самим тим и кључан тренутак за регион.

Према његовим речима, регион има доста потенцијала, али и доста проблема које те потенцијале може да угрози.

Како је рекао он верује у компромис Београда и Приштине и да је тај компромис могућ чак и у овој години, а да пут до компромиса води преко дијалога Београда и Приштине.

Шоле је рекао да је током састанака са државним врхом Србије мање причао али пажљиво слушао како они виде перспективу Србије и читавог региона. 

"Ми верујемо да је оснивање ЗСО у складу са уставом Косова, а не да је контрадикторно. Оснивање ЗСО је кључно питање које мора да се реши. О томе смо разговарали и јуче у Приштини и наш став је да то треба да се спроведе у дело. Треба да буде имплементирано и у складу са уставом Косова", напоменуо је Шоле.

На питање да ли би ЗСО требало да буде формирана у складу са Бриселским споразумом, Шоле је рекао да не би улазио у детаље како треба да се спроведе у дело, али је нагласио да верује да треба да се спроведе.

"Нисам дошао овде да делим било какве ултиматуме, дошао сам да изразим пуну подршку дијалогу под окриљем ЕУ и да истражимо приступе и начине под којим можемо да наставимо даље овим путем. То ћемо урадити у блиској сарадњи са колегама из ЕУ", рекао је Шоле. 

Специјални саветник Стејт департмента говорио је на конференцији за новинаре о путу за будућност.

"Мој колега Ескобар боравио је у Бриселу и разговарао са челницима ЕУ о путу за будућност. У разговорима са њима дошли смо до позитивних решења за пут даље и радујем се новим разговорима у наредним данима", каже Шоле.

Србија конструктивни партнер 

Дерек Шоле је истакао и да САД Србију види као конструктивног партнера и да обе државе имају бројне заједничке интересе на којима треба да раде, а да је један од тих интереса и енергетика и диверзификација.

Током конференције дотакао се и санкција Русији, једно од питања новинара је било да ли Америка инсистира на томе да Србија уведе санкције Русији, а Шоле је рекао како то очекује од свих држава, али и истакао да је Србија учинила неколико кључних корака у УН како би осудила оно што се сада дешава у Украјини.

Председник Вучић саопштио је после састанка са Шолеом да му је пренео очекивање да САД препознају напоре Србије у очувању мира и стабилности у региону и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе. 

Председник је на радном ручку угостио Дерека Шолеа са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, енергетској безбедности, регионалном економском повезивању и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о наставку дијалога под окриљем ЕУ, с циљем нормализације односа са Приштином.

Председник Вучић је упознао специјалног саветника Шолеа са развојем догађаја на Косову и Метохији, истакавши да Србија, као и увек до сада, озбиљно и одговорно приступа свакој новој ескалацији до које долази услед једностраних потеза привремених институција у Приштини, као и да остаје посвећена политици мира, стабилности, дијалога и конструктивног става према свим отвореним питањима.

Шоле се састао и са председницом Владе Аном Брнабић која је захвалила на отвореном и конструктивном приступу који Сједињене Америчке Државе имају у односу на отворена питања у региону, и посебно на конструктивној улози САД у очувању мира у региону, саопштено је из Владе Србије.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво