Читај ми!

Вучић са Шолеом: Очекујем да САД подстакну Приштину да испуни обавезе

Председник Александар Вучић састао се са специјалним саветникoм у Стејт департменту Дереком Шолеом, којем је пренео очекивање да САД препознају напоре Србије у очувању мира и стабилности у региону и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе. Шоле је нагласио да се САД залажу за стављање у фокус агенде према којој Београд и Приштина треба да се усмере на разговоре о тзв. француско-немачком предлогу за решавање кризе на КиМ, као и на брзо формирање ЗСО, наводи се у саопштењу председника после састанка.

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас на радном ручку Дерека Шолеа, специјалног саветника у Стејт департменту, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, енергетској безбедности, регионалном економском повезивању и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о наставку дијалога под окриљем ЕУ с циљем нормализације односа са Приштином.

Председник Вучић је упознао специјалног саветника Шолеа са развојем догађаја на Косову и Метохији, истакавши да Србија, као и увек до сада, озбиљно и одговорно приступа свакој новој ескалацији до које долази услед једностраних потеза привремених институција у Приштини, као и да остаје посвећена политици мира, стабилности, дијалога и конструктивног става према свим отвореним питањима.

Председник је у саопштењу додао да очекује да САД препознају напоре наше земље у овом смислу, као и да искористе свој несумњиви утицај и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима, али и на наставак дијалога у духу искрене и отворене размене предлога за решавање конкретних изазова.

"Специјални саветник Шоле је нагласио да ће Сједињене Државе увек подржати све напоре који се улажу у циљу одржања мира и стабилности, истакавши да се његова земља залаже за стављање у фокус агенде према којој стране у дијалогу треба да се усмере на разговоре о тзв. француско-немачком предлогу за решавање кризе на Косову и Метохији, као и на брзо формирање Заједнице српских општина", наводи се у саопштењу.

Председник Вучић и специјални саветник Шоле разговарали су и о енергетској безбедности, иницијативама за регионално повезивање и јачање сарадње између земаља Западног Балкана, као и о неискоришћеним потенцијалима у развоју билатералне и економске сарадње Србије и САД.

Билатерални односи стратешки интерес обе земље 

Саговорници су констатовали да је интензивирање укупних билатералних односа заједнички стратешки интерес обе земље, те да треба додатно унапредити напоре обе стране ка још бржем и свестранијем јачању сарадње у бројним областима.

Председник је изразио посебно задовољство због све већег интересовања америчких компанија за улагање и пословање у Србији, као и због чињенице да је пословна елита САД препознала одличне инвестиционе потенцијале наше земље, као и стабилно пословно окружење у којем стране компаније успешно привређују већ дуги низ година.

Саговорници су се сагласили да је један од темеља даљег јачања свеобухватног партнерства између Србије и Сједињених Држава управо чврсто економско повезивање и ширење пословне сарадње у свим областима од обостраног интереса. 

И премијерка Ана Брнабић састала се са Дереком Шолеом.

Шоле са српским званичницима разговара, како је саопштио Стејт департмент, о енергетици, економском повезивању региона, европском путу Србије и дијалогу Београда и Приштине.

О очекивањима од посете Шолеа говорио је председник Вучић, који је оценио да разговор неће бити лак, али да се може разговарати.

Премијерка је рекла да нема никаква очекивања, ни добра, ни лоша, али сматра да је важно обећање САД да ће у јануару кренути формирање Зајединице српских општина.

Посета Шолеа Београду је део његове западнобалканске турнеје, у оквиру које је већ посетио Скопље и Приштину.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво