Читај ми!

Скупштина о предложеном буџету – већина најављује подршку, опозиција критикује

Посланици су на трећој седници јесењег заседања разматрали предложени буџет за наредну годину. Буџет за 2023. је већи за 7,8 одсто у односу на актуелни ребаланс, а дефицит од 3,3 процента договорен је са ММФ-ом. Имамо никада већи буџет за капиталне инвестиције, а пензије ће кумулативно, са повишицом од новембра и јануара, порасти за 20,8 одсто, рекла је у парламенту премијерка Ана Брнабић.

Педвиђени укупни приходи и примања су у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је 7,8 одсто више него ове године, док су расходи планирани у висини од 2.107,4 милијарде динара.

Пред парламентарцима су 35 тачакa дневног реда, међу њима су и предлози за избор судија који се први пут бирају на судијску фукцију, као и ратификација међународних уговора. 

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС, уочи седнице, да се буџет за наредну годину заснива на три стуба: повећању стандарда грађана, капиталним инвестицијама и енергетици, и да је прављен са веома конзервативним приступом, јер се могу очекивати већи приходи од планираних. 

Навео је да ће пензије кумулативно, са повишицама од новембра и јануара, бити веће за 20,8 одсто, а плате у јавном сектору за 12,5 одсто. Минимална зарада у Србији ће, према његовим речима, следеће године бити већа од 40.000 динара, а послодавци ће бити растерећенији.

Други стуб се тиче инвестиција, о чему је министар рекао да се за пројекте предвиђа 6,8 одсто будућег буџета и нагласио да се неће одустати ни од једне капиталне инвестиције. Рекао је да је трећи стуб енергетика и да је у буџету остављена резерва за набавку и гаса и струје.

Осим буџета, на дневном реду Скупштине Србије налази се низ економских закона, као што измене и допуне Закона о електронском фактурисању, којима се прецизирају постојеће одредбе и ради додатно усклађивање са постојећим законским оквирима, како би систем е-фактура још боље функционисао.

Такође и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, као и порезу на доходак грађана и доприносима за обавезно социјално осигурање.  

Уочи почетка седнице, посланици дела опозиције одржали су конференцију за новинаре на којој су негодовали због начина на који је седница заказана. 

Предлог буџета добио је "зелено светло" Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.  

Фискални савет је оценио да предлог буџета доноси умерена побољшања фискалне политике која су још у сенци огромних трошкова за покривање губитака државног енергетског сектора.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво