Читај ми!

Мали о буџету: Упркос кризи планирани су већи приходи, водимо рачуна о сваком динару и појединцу

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да се буџет за наредну годину заснива на три стуба. У прва три квартала остварен је позитиван раст БДП-а. Јавни дуг у односу на БДП је око 54 одсто, што је испод нивоа Мастрихта, а просек ЕУ је 94,5 одсто, напоменуо је Мали. Усмерени смо да одржимо и повећамо животни стандард грађана јер су повећања већа од пројектоване инфлације за наредну годину, каже министар Мали.

У Скупштини Србије почиње нова седница, на којој ће посланици расправљати о буџету за 2023. годину. План републичке касе је да укупни приходи износе 1.843,4 милијарде динара, што је 7,8 одсто више него ове године.

Пред парламентарцима ће бити чак 35 тачакa дневног реда.

Децембар је месец, када се у републичком парламенту своде рачуни за текућу годину, али и праве планови за приходовање, али и трошење за наредну годину, најважнији финансијски закон данас је пред посланицима.

Mинистар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да ће пред посланицима бити предлог буџета за 2023. годину, а да је пре три недеље изгласан ребаланс буџета за ову годину.

"Та два документа и целу економску политику видим у скопу свих догађања у свету у последње три године. Од 2020. светска криза је вероватно никада већа од Другог светског рата, због пандемније, након тога због великих проблема у ланцима снабдевања, ту је енергетска криза, конфликт у Украјини. У свим тим условима, Србија се много боље снашла, него много развијеније земље од нас, показали смо се озбиљним када је ковид кренуо, са скоро 9 милијарди евра смо реаговали из буџета, помогли нашу привреду и помогли грађанима", истакао је Мали.

Када погледате извештаје од прошле недеље Завода за статистику, видите да нам је рекордно ниска стопа незапослености од 8,9 одсто, напомиње министар финансија.

У прва три квартала позитиван раст БДП-а 

Према његовим речима, пре десет година, стопа незапослености у Србији је била 25,9 одсто. У прва три квартала ове године остварен је позитиван раст БДП-а. Јавни дуг у односу на БДП је око 54 одсто, што је испод нивоа Мастрихта, а просек ЕУ је 94,5 одсто.

"Пети је децембар, имате топле домове, грејање ради, обезбедили смо довољне количине гаса, боримо се да обезбедимо и довољне количине струје. Држава је показала своју снагу и стабилност, терет кризе преузела је у навећој мери за себе", истакао је Мали.

Додаје да је повећање струје и гаса минимално повећање, ако се упореде са ценама у свету.

Овог септембра у односу на прошли септембар, цена струје је десет пута већа него што је била прошле године, подсећа Мали.

Конзервативни приступ - боље да нас приходи изненаде

"Нама су приходи пројектовани 7,8 одсто већи за наредну годину, то је далеко најконзервативнији приступ, гледамо да будемо најконзервативнији па да нас лепо изненаде приходи. За ову годину имамо 192 милијарде динара веће приходе од планираних. Онда је лакше водити буџет, када видите да вам боље иде наплата прихода", подвукао је он

Када је буџет у питању, Мали каже да је боље да смо конзервативни - да водимо рачуна о сваком динару, па ако нас изненади већи приход, онда ћемо знате где да уложимо.

Додаје да је ситуација у свету таква да не знате како сутра да предвидите шта ће се десити, због конфликта, због ситуације на енергетском тржишту.

"Обезбедили смо грејање, довољне количине гаса, упркос неким појединцима који су говорили о најцрњем сценарију, 2020. милиони људи су остали без посла у целом свету", рекао је Мали.

"Реаговали смо брзо, ефикасно, избегли смо тај сценарио, упркос кризи која траје три године имамо најнижу стопу незапослености у Србији. Направили смо довољно и показали колико смо кредибилни, са колико одговорности водимо економску политику", истиче министар.

Указује да ни ребаланс буџета није случајан. До краја године имаћемо више од 4 милијарде евра директних страних инвестиција, више него прошле године, рекао је он.

Плате и пензије

Министар Мали је рекао да постоје три струба буџета, и да је први повећање животног стандарда грађана. "Упркос кризи идемо са додатним повећањем пензија од 12,1 одсто за све најстарије суграђане", каже Мали.

"Обећање које смо дали за ову годину, повећање од 9 одсто, испуњавамо. У петак су пензионери који су самосталци добили повећање пензија од 9 одсто, сутра добијају пољопривредни пензионери и војни пензионери, а 10. сви остали, дакле повећање од 9 одсто", наводи Мали.

Додатно на то сада у буџету од 1. јануара још 12,1 одсто, укупно 20,8 одсто за најстарије суграђане. Ради се о процентуално највећем повећању пензија икада, истиче Мали.

Према његовим речима, повећање плата биће 12,5 одсто за јавну управу, осим за војнике - повећање износи 25 одсто.

"Од 1. јануара иде повећање минималне зараде, 14,3 одсто, поређења ради 2011. је износила 15.700 динара, сада преко 40.000. Иде се са даљим растерећењем зараде, послодавци ће мање плаћати порезе и доприносе, укида се 1 процентни поен доприноса за ПИО фонд на терет послодавца и тако доприносимо тржишту рада у смислу додатног запошљавања", напоменуо је Мали.

Усмерени смо да одржимо и повећамо животни стандард грађана јер су повећања већа од пројектоване инфлације за наредну годину, каже министар финансија.

Настављамо политику бриге о сваком појединцу, закључио је Мали, говорећи о првом стубу буџета.

Капиталне инвестиције и енергетика 

Говорећи о капиталним инвестицијама, као другом стубу буџета, Мали каже да у буџету има 6,8 одсто БДП-а новца за ту намену.

Мали каже да ће ове и следеће године то бити највеће издвајање, капиталне инвестиције су веома важан део раста БДП-а.

"У наредне две-три недеље очекујемо да потпишемо уговор са ЕУ око изградње брзе пруге Београд-Ниш. У Србији се гради тренутно 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, имамо додатни новац за изградњу пројекта метроа у Београду, за инвестирање у болнице и школе", подвукао је Мали.

Према његовим речима, важно је да се задржи реална потрошња са економског гледишта.

Трећа ствар је, како каже министар, енергетика. Криза је изазвана у свету, односи се на цену и набавку енергената, али ми, додаје Мали, имамао довољно резерви у буџету да обезбедимо гас, боримо се да имамо довољно струје и за домаћинства и за нашу економију.

"Видите и сами са којим се изазовима суочавамо. Видећемо како ће проћи разговори у Тирани које ће имати председник Вучић", рекао је Мали. 

"Ми данас имамо на рачуну 285 милијарди динара, ликвидни смо, можемо да реагујемо ако се неки проблем деси, као што смо реаговали када смо набаљали вакцине, респираторе", истакао је министар финансија.

О замеркама на буџет

Мали каже да је отворен за сугестије од било кога ако су конструктивне. "Моја порука просветарима - буџет за наредну годину за науку и просвету износи 265 милијарди динара, пре 10 година био је 161 милијарду", рекао је Мали.

Подсећа да је просечна плата наставника била 44.200 динара, а са повећањем од 12,5 одсто од 1. јануара биће 77.000 односно 78.000 динара.

"Водимо рачуна, имаће у буџету повећање новца за просвету и рекордан буџет за пољопривреду. Повећава се буџет за културу", напомиње Мали.

Изнео је податак да се до сада 715.000 младих пријавило за помоћ од 5.000 динара.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво