Читај ми!

Расправа о ребалансу буџета; полемика о изражавању у Скупштини и о суђењу групи Беливук-Миљковић

Посланици Скупштине Србије наставили су са расправом о амандманима на предложени ребаланс буџета. У досадашњој расправи, посланици опозиције критиковали су предлог ребаланса - сматрајући га инфлаторним, односно да су повећани приходи резултат инфлације, да није прављен за обичне људе и да се не бори против сиромаштва. Министар финансија Синиша Мали истакао је да повећани приходи у буџету, нису резултат инфлације, већ раста привреде и плата.

Ребалансом буџета предвиђени су укупни приходи од 1.709,5 милијарди динара, и расходи од 1.988,5 милијарди динара. За капиталне инвестиције је издвојено 419,2 милијарде динара, односно 5,9 одсто БДП-а.

Образлажући предлог ребаланса буџета у парламенту, министар финанасија Синиша Мали рекао је да је пет основних разлога због којих се предлаже ребаланс буџета.

Навео је да је први разлог то што су у првих 10 месеци ове године остварени приходи већи од планираних за 180 милијарди динара, а други раст цена енергената.

Kао трећи разлог навео је помоћ младима од 16 до 29 година у износу од по 5.000 динара, чији почетак исплате је најавио за 16. децембар.

"Четврти разлог су пензије које би од новембарске требало да се повећају за девет одсто. Председник Вучић је обећао да ће пензије бити повећане и у јануару за 12,1 одсто и то би било укупно повећање од 20,8 процената", додао је Мали.

Пети разлог за ребаланс су, како је навео, подршка мерама наталитета које се огледају у исплати од по 100.000, 200.000 и 300.000 динара за прворођено, другођено и трећерођено дете као и помоћ мајкама у решавању стамбеног питања у износу до 20.000 евра.

Посланици владајуће коалиције су подржали предложени ребаланс буџета и најавили да ће гласати за њега, док су опозициони посланици критикујући предлог истицали да је инфлаторни, односно да су повећани приходи резултат инфлације, да није прављен за обичне људе и да се не бори против сиромаштва.

Осврћући се на дискусије посланика, министар финансија Синиша Мали је рекао да је поносан на предложени ребаланс и на то како се влада и држава носе са кризом.

Истакао је да повећани приходи у буџету у односу на план, као један од разлога за ребаланс, нису резултат инфлације него привредног раста и раста плата.

Захтев за сменом Сандре Божић 

Посланици опозиционих посланичких група затражили су од председника Скупштине Србије Владимира Орлића да смени потпредседницу парламента из Српске напредне странке (СНС) Сандру Божић, која је у уторак, мењајући га на месту председавајућег, "вређала и понизила опозиционе посланице".

Посланица Демократске странке Татјана Манојловић је, на конференцији за новинаре, у Скупштини Србије, навела да је Божић јуче рекла да се посланице опозиције проласком кроз део скупштинске сале где седе посланици СНС нуде представницима те странке.

"Таква особа није достојна овог Дома, нарочито не функције коју обавља. Инсистираћемо да буде смењена", истакла је Манојловић.

Она је рекла и да је, док је јуче говорила за скупштинском говорницом, посланик Српске напредне странке Далибор Шћекић "алудирао на орални секс".

"Ја тога нисам била ни свесна, јер сам била усредсређена на свој говор", рекла је Манојловић.

Она је рекла да посланици опозиције захтевају да СНС тражи од посланика Шћекића да врати мандат грађанима Србије.

Божићева је током седнице објаснила да су је јуче поједине посланице погрешно протумачиле и да је мислила на прелазак у СНС и да тим понашањем изазивају инциденте.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара