Читај ми!

Мали у Скупштини: Ребаланс није инфлаторни, мањи ПДВ на храну лоша идеја

Посланици Скупштине Србије наставили су расправу о предлогу ребаланса буџета, а седница је почела постављањем посланичких питања. Није тачно да је предложени ребаланс буџета инфлаторни, рекао је министар финансија Синиша Мали у Скупштини. Сутра наставак расправе о амандманима.

Посланици Скупштине Србије завршили су данашњи рад, а сутра ће наставити рад расправом о амандманима на предложени ребаланс буџета за ову годину коју су започели вечерас.

У поподневној расправи посланици владајуће коалиције су подржали предложени ребаланс буџета и најавили да ће гласати за њега, док су опозициони посланици критикујући предлог истицали да је инфлаторни, односно да су повећани приходи резултат инфлације, да није прављен за обичне људе и да се не бори против сиромаштва.

Осврћући се на дискусије посланика, министар финансија Синиша Мали је рекао да је поносан на предложени ребаланс и на то како се влада и држава носе са кризом.

Истакао је да повећани приходи у буџету у односу на план, као један од разлога за ребаланс, нису резултат инфлације него привредног раста и раста плата. 

Није тачно да је предложени ребаланс буџета инфлаторни, рекао је министар Мали реагујући на изјаву посланика Стефана Јовановића из Посланичке групе Народна странка. 

Рекао је и да је Народна странка против повећања субвенција пољопривредницима, против повећања пензије од девет одсто, те навео да је у ребалансу 15 милијарди динара више за социјална давања за прворођено, другорођено и трећерођено дете и за решавање стамбеног питања за младе мајке.

О ПДВ-у на храну 

Реагујући на Јовановићеву идеју да се порез на додату вредност за храну смањи са 10 на један одсто, Мали је оценио да је то типична популистичка идеја и да се она и у нашем региону лоше показала.

У том смислу навео је пример Хрватске која је тако поступила и затим признала да није урадила добро.

"Хрватски министар финансија је пре око два месеца признао да смањење ПДВ на храну није уродило плодом", рекао је Мали.

Навео је да у случају смањења ПДВ храна ипак поскупљује, а буџет остаје ускраћен због смањења прихода од тог пореза.

Због тога је упозорио да је потребан опрез и поручио: "Ми водимо одговорну економску политику. Наше мере су озбиљне, контролишемо цене шећера, меса, млека и тиме чувамо животни стандард и обуздавамо инфлацију а и цене горива држимо под контролом".

Истакао је да је држава преузела на себе највећи терет ове кризе, као што је био случај и за време пандемије ковида 19.

Посланичка питања 

Шеф посланичке групе Зелено леви блок, Радомир Лазовић, питао је Министарство заштите животне средине шта су тачно урадили и које су мере поднели како би смањили загађење ваздуха.

Лазовић је поновио то питање, јер, како је навео, до сада није добио одговор од надлежних.

Он је заменици шефа посланичке групе СНС Марини Рагуш поклонио књигу "Ваздух као заједничко добро" јер, како је навео, више пута није добио право да јој реплицира у сали и укаже на проблем загађења.

Питао је и у вези са Законом о интегрисаном спречавању и контроли загађивања, чија је примена одложена до 2024.године, а то је важно јер предвиђа контролу највећих загађивача, а његово неспровођење је сигнал да, како је рекао, загађивачи могу наставити да "трују грађане".

Лазовић је тражио и одговоре од МУП-а и републичког јавног тужиоца поводом изјава Вељка Беливука који је рекао да је највиш врх укључен у рушење у Савамали.

Шеф посланичког клуба Двери Бошко Обрадовић питао је премијерку шта ће урадити по питању штрајка у Пошти Србије, као и по питању штрајка просветних радника.

Интересовало га је шта је судбина иницијативе о национализацији НИС-а, те да ли ће Србија преузети или ће га препродати компанијама на западу.

Питао је и да ли је тачно да ће цена струје за привреду бити повећана, као и какве је споразуме недавно у Берлину потписала премијерка Ана Брнабић.

Бранимир Јованчевић из Посланичке групе Демокартске странке је питао шта је са компанијoм Еуро литијум у Ваљеву, јер је она, како је рекао, активна и помаже многе организације, омладинске и спортске, иако јој је рад забрањен.

Горица Гајић из Посланичке групе НАДА- Нови ДСС-ПОКС је изнела тврдњу да сви пољопривредни произвођачи, који на то имају право, нису добили НИС-ове картице за регресирано гориво и упитала ко је одговоран за њихову штету.

Слависа Ристић из Посланичког клуба Уједнињени је питао на основу чега је премијерка Ана Брнабић недавно у Берлину потписала споразум и са Аљбином Куртијем, јер је то, према његовим тврдњама, противуставно и протизаконито.

Мартиновић: Ситуација на КиМ никад тежа

Током расправе о предлогу ребаланса буџета, полемисали су министар за државну управу и локалну самоуправу Александар Мартиновић и посланик Народне странке Борислав Новаковић, који је представнике Српске листе на Косову и Метохији Звонка Веселиновића и Милана Радојичцића назвао криминалцима.

"Ситуација на Косову и Метохији никада није била тежа, а у скупштини се криминализују посланици Српске листе и српски народ на КиМ. Криминализујете председнике општина и начелнике на северу Косова и Метохије, а они су прешли политички Рубикон и рекли - или ће се формирати Заједница српских општина или нећемо учестовати у власти", казао је Мартиновић.

Оценио је да посланици опозиције не морају да подржавају Александра Вучића и Владу Србије, али би требало да подрже српски народ на КиМ.

"Нису људи тамо криминалци него сте били ви који сте од 2000. до 2012. упропастили све што је могло да се упропасти и да Александар Вучић није победио 2012, уништили би и државу Србију", рекао је Мартиновић.

Новаковић је говорио да су фирме Звонка Веселиновића и Милана Радојичића подизвођачи на пројектима које власт ради са кинеским компанијама, и назвао их је криминалцима, а током расправе одговорио му је и министер финасија Синиша Мали.

Он је констатовао да се Новаковић обраћа "тако као да говори премијер привремених приштинских институција, а не уважени посланик".

"То је тај глас против Србије и глас неких других који говоре кроз те људе. У то нећу да улазим. Ми ћемо се борити и за наш народ на Косову и Метохији и за људе који се боре за њих, а ако има нешто да није у складу са законом, изволите и реците", поручио је Мали.

Полемика о просечној заради 

Министар Мали упоредио је садашњу просечну зараду, стопу незапослености и износ минималне зараде са износима из 2012. године и поручио посланику Народне странке Бориславу Новаковићу, који га је претходно критиковао, да се не би јавља за реч да је на његовом месту.

"Не знам како је ваших 15.000 динара боље од садашњих 40.000 динара и како су то грађани Србије тада боље живели. Када погледате нето зараде 2012. године, оне су биле 331 евро, а до краја ове године биће 720 евра", рекао је Мали.

Мали је навео да је у време док је Новаковић био на власти, сваки четврти грађанин био незапослених, док је незапосленост младих била више од 50 одсто, а данас је, истиче, ситуација много боља.

"Просечан број запослених 2012. године је износио 1,8 милиона људи, данас је запослених 2,3 милиона. Треба ли више говорити? Мене би била срамота да се јавим и да причам о животном стандарду грађана, нисте имали пара на рачуну за плате и пензије", поручио је Мали.

Одговарајући на критике о сарадњи са кинеским компанијама, Мали је одговорио Новаковићу да има у својој странци "некога ко ради са Кинезима", па га је упитао да ли је њему дао такав савет.

Новаковић је говорио да су фирме Звонка Веселиновића и Милана Радојичића подизвођачи на пројектима које власт ради са кинеским компанијама, називајући их криминалцима, а Мали је одговорио да "као Аљбина Куртија да чује, а не уваженог посланика".

"То је тај глас против Србије и глас неких других који говоре кроз те људе. У то нећу да улазим, ми ћемо се борити и за наш народ на Косову и Метохији и за људе који се боре за наш народ на КиМ, ако има нешто да није у складу са законом изволите и реците", поручио је Мали.

Мали је поводом критика на рачун цене радова за новосадски мост упитао због чега га претходна власт није изградила, а подсетио је и да у време када је Новаковић био на власти није било ни Фрушкогорског коридора.

"Били сте заузети неким својим комбинацијама очигледно. То је вишедеценијски сан грађана Новог Сада. Зашто све то нисте изградили? Нема одговора на та питања, увек су питања флоскуле, добацивања, али погледајте нето зараде тада и сада, минималне зараде, нема одговора. Ја се не бих јављао за реч да сам на вашем месту", рекао је Мали.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво