Читај ми!

Скупштина Србије о ребалансу буџета, полемика Орлића и посланика опозиције

Посланици скупштине Србије расправљали су о више тачака дневног реда од којих је најважнија предлог ребаланса буџета за ову годину. Министар финансија Синиша Мали рекао да је један од разлога за ребаланс раст цена енергената. Почетак расправе обележила полемика председника парламента Владимира Орлића и посланика опозиције. Сутра наставак заседања.

Посланици скупштине Србије расправљали су о предлогу ребаланса буџета којим су предвиђени укупни приходи од 1.709,5 милијарди динара, и расходи од 1.988,5 милијарди динара. За капиталне инвестиције је издвојено 419,2 милијарде динара, односно 5,9 одсто БДП-а.

Образлажући предлог ребаланса буџета у парламенту, министар финанасија Синиша Мали рекао је да је пет основних разлога због којих предлажемо ребаланс буџета. 

Навео је да је први разлог то што су у првих 10 месеци ове године остварени приходи већи од планираних за 180 милијарди динара, а други раст цена енергената.

"Kолики је тај раст најбоље показују подаци да је у септембру на 2019. године мегават струје коштао од 38 до 60 евра, а ове године кошта између 327 и 556 евра", рекао је Мали и додао да нам зато треба додатни новац за енергенте.

Kао трећи разлог навео је помоћ младима од 16 до 29 година у износу од по 5.000 динара, чији почетак исплате је најавио за 16. децембар.

"Четврти разлог су пензије које би од новембарске требало да се повећају за девет одсто. Председник Вучић је обећао да ће пензије бити повећане и у јануару за 12,1 одсто и то би било укупно повећање од 20,8 процената", додао је Мали.

Пети разлог за ребаланс су, како је навео, подршка мерама наталитета које се огледају у исплати од по 100.000, 200.000 и 300.000 динара за прворођено, другођено и трећерођено дете као и помоћ мајкама у решавању стамбеног питања у износу до 20.000 евра.

Мали је навео да су ребалансом буџета за 2022. годину предвиђени укупни буџетски приходи у износу од 1.709,5 милијради динара што је за 192,7 милијарди или 12,7 одсто више у односу на износ предвиђен оригиналним буџетом за 2022. годину.

Порески приходи планирани су у износу од 1.490,6 милијради динара, што представља повећање од 172,7 милијарди, а непорески у износу 199,7 милијради динара, што је повећање од 24,2 милијарди динара.

Додао је да је за капиталне инвестиције издвојено је 419,2 милијарди динара, односно 5,9 одсто БДП-а и позвао посланике да усвоје предложени ребаланс како би се обезбедио новац за набавку енергената, за младе и пензионере, као и подржале мере наталитета у Србији.

У току расправе посланици опозиције су износили примедбе на ребаланс буџета, оцењујући да он није у складу са тренутком и кризом у којој се налазимо, док су посланици владајуће коалиције најавили да ће гласати за предложени ребаланс.

Полемика Орлића и посланика опозиције

Почетак расправе обележила је полемика председника парламента Владимира Орлића и посланика опозиционих посланичких група, о том да ли је прекршен Пославник када је у питању брзина сазивања седнице.

Шеф посланичке групе Двери у парламенту Бошко Обрадовић је рекао је седница сазвана напречац и да је опозиција онемогућена да подноси своје предлоге, а самим тим и да на адекватан начин учествује у пленуму

Одговарајући Обрадовићу, Орлић је казао да то није истина и да су посланици били балговремено обавештени о томе шта ће се наћи на дневном реду ове седнице.

Kако је рекао, већ у четвртак посланици су знали да је Влада усвојила предлог ребаланса буџета.

Посланик Уједињених Јанко Веселиновић и шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић замерили су да је седница сазвана само 24 сата пре плаираног почетка.

Веселиновић је казао да та посланичка група самим тим није имала времена да поднесе предлог, јер је седница заказана 24 часа пре почетка заседања, а посланицима је отворена могућност да предложу законе баш у том временском периоду.

Мирослав Алексић истакао је да председник већ трећу седницу заказује као седницу по хитном поступку.

Алексић је казао да су Пословником јасно дефинисани разлози када је могуће сазвати седницу по хитном поступку и прочитао да то између осталог, у ситуацијама када би неусвајање неког закона могло да произведе последице по живот и здравље људи, безбедност земље и рад органа и организација.

"Шта је тачно од овога опасност која се надвила над Србију, па заказујете седницу за 24 сата?", упитао је Алексић.

Орлић је одговарајући Алексићу казао де се не ради се без разлога ребаланс увек на овај начин.

"Ребаланс подразумева заустављање плаћања и закључавање трезора и увек се ребаланс усваја на овај начин и када се заврши ребаланс, држава може да функционише", рекао је Орлић и додао да су посланици добили обавештење истог момента пошто је влада усвојила предлог и додао да је добро што је Алексић тога свестан.

Посланик Посланичког клуба Заветници Драган Николић Заветници прочитао је из Пословника да се о "ребалансу буџета може растављати 15 дана по уласку у скупштинску процедуру и казао председнику парламента да "не стоји" да је седница морала да се сазове за 24 сата".

Орлић је узвратио рекао да је све у складу са Пословником и да је све што опозиција прича, заправо, "за камере".

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара