Читај ми!

Председник Египта у Београду – Вучић: Посета има историјски карактер; Ел Сиси: Волимо српски народ

У званичној тродневној посети Србији је шеф египатске државе. Испред Палате "Србија" организован је свечани дочек уз највише почасти за председника Абделa Фатахa ел Сисиja, а потом је уследио састанак са председником Србије Александром Вучићем. Током вишедневне посете разговара се о јачању сарадње, инвестицијама и трговини између две земље, које негују пријатељске односе још од времена оснивања Покрета несврстаних. Потписан је низ билатералних споразума и меморандума о разумевању, а два председника су посету назвала историјском и најавили убрзан развој сарадње две земље на свим нивоима.

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси допутовао је јуче у посету Србији. Ово је прва посета шефа египатске државе у последње три и по деценије.

На Аеродрому "Никола Тесла" приређен је дочек на црвеном тепиху, уз постројену гарду Војске Србије. Авион из Египта допратило је шест "мигова 29", а Ел Сисију је добродошлицу пожелео председник Србије Александар Вучић.

Церемонија свечаног дочека египатског председника приређена је испред Палате "Србија", након чега се одржао састанак двојице председника.

Одржан је пленарни састанак делегација Србије и Египта, а председник Вучић је уручио одликовање шефу египатске државе.

Потписани су билатерални споразуми. Уследио је затим и Српско-египатски пословни форум.

Током посете Србији, Ел Сиси ће разговарати и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем. 

Ел Сиси борави у Србији до четвртка, 21. јула, а поводом његове званичне посете, у Београду је, у знак добродошлице, постављено више стотина заставица у бојама египатске заставе, дуж ауто-пута, испред Палате "Србија", у централним градским улицама, испред Дома Народне скупштине...

Абдел Фатах eл Сиси је први египатски председник који је дошао у Србију, после 35 година и посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.

Очекује се да ће посета допринети великом пробоју у билатералним односима и трговини између двеју земаља, које негују одличне односе још од времена оснивања Покрета несврстаних.

У фокусу разговора биће развој сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво