Читај ми!

Вучић: Одговор Србије на кризу у вези са Украјином за 48 сати, биће принципијелан

Председник Александар Вучић изјавио је да ће Србија са одговором на кризу у вези са Украјином изаћи у наредних 48 сати и да ће став бити принципијелан као и до сада, заснован на поштовању међународног права.

Александар Вучић, који борави у посети Шпанији, изјавио је да је ноћас разговарао са премијерком Брнабић, која је у техничком мандату. "Да не бисмо тражили изговоре у техници и проблемима са којима се суочавамо тренутно, изаћи ћемо са комплетним одговором на ту кризу у наредних 48 сати", рекао је Вучић коментаришући позив из ЕУ да од Србије очекује да се усклади са санкцијама Русији поводом кризе у Украјини.

Вучић је рекао да ће сутра у Београду, по повратку из посете Шпанији, имати састанак са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније, а да ће најкасније у року од 24 сата након тога изаћи са одговором.

"Наши ставови су у потпуности засновани на поштовању међународног јавног права, принципијелни и неће се разликовати у односу на оно што смо мислили и говорили 2000. године или 2016", рекао је Вучић.

"Указао сам на лицемерје у свету по питању Украјине и КиМ"

Председник је навео да је данас у Мадриду током разговора са шпанским званичницима указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици када је реч о украјинским областима, с једне стране, и КиМ с друге.

Вучић је тако одговорио на питање новинарима да ли су разговарали о Украјини и да ли је током разговора у Шпанији пренео став о тим двоструким аршинима.

"Наравно да смо разговарали о Украјини и поновио сам наше јасне ставове о поштовању међународног јавног права и граница међународно признатих земаља у складу са политиком коју Србија има и указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици, али то није нека велика новост", казао је председник.

"Шпанија неће признати Косово"

У разговору са шпанским краљем Фелипеом VI, али и шпанским премијером Педром Санчезом, јасно је да Шпанија неће признати самопроглашену независност Косова и да ће наставити поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије, рекао је Вучић.

Председник се, у изјави новинарима, осврнуо и на набавку два транспортна авиона.

"Уговором који смо потписали на 81 милион евра значајно смо ојачали војску. Око 66 милиона евра иде на авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку наших пилота. Тиме ћемо добити коначно важан део наше укупне авијације, транспортну авијацију. Тај авион моћи ће да превози 79 војника или 50 падобранаца. То је важно за маневре и диверзантско деловање, превоз оружја", објаснио је Вучић.

Вучић је навео да је разговарао са својим домаћинима и о ширењу сарадње две земље. Захвалио им се на подршци на европском путу Србије, као и подршци за отварање кластера.

"Шпанија је четврта европска економија, и четврта по броју становника, веома значајна земља за Србију и поред непризнавања Косова", рекао је председник.

Вучић је најавио да ће пре краја године, први пут у историји, Србија моћи да угости или шпанског краља или премијера.

"Са актуелним шпанским краљем смо имали први званични састанак који је неко имао из Србије. Ово је била добра посета за Србију. Имаћемо велики бизнис форум са шпанским привредницима у октобру. Надам се да ћемо имати тада неког од највиших званичника, а свакако ће неко из шпанске владе доћи", рекао је Вучић.

"Све више шпанских инвестиција, расте трговинска размена"

Председник је изјавио да је све више шпанских привредника заинтересовано за инвестиције у Србију и да ће зато бити организован велики бизнис форум у октобру у Србији.

"Има све више шпанских инвестиција, а расте и трговинска размена, која сада износи 812 милиона евра годишње. Расте извоз Србије у Шпанију, највише због 'Зиђина', који учествује са 36 до 38 одсто, пошто Шпанци морају да увозе бакар за аутомобилску индустрију", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је разговарао са шпанским званичницима о економској сарадњи и инвестицијама.

Такође, каже да расте наш извоз у Шпанију, као и да Србија већ има покривеност извоза увозом 76 одсто.

"Постоји велика заинтересованост шпанских привредника за Србију и то је разлог за организовање бизнис форума у октобру", додао је Вучић.

"Са Бербоковом ћу бити искрен и штитити интересе Србије"

Вучић је рекао да је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок најавила посету Србији и да ће у сусрету са њим, као и са званичницима земаља из целог света, бити искрен и штитити интересе Србије.

На питање новинара шта мисли о најави доласка шефице немачке дипломатије идућег месеца и да ли ће разговор бити отворен, с обзиром на њене недавне изјаве о Србији, Вучић је рекао:

"Немачка министарка спољних послова се најавила да долази. То је важна земље и наш најважнији и највећи партнер у Европи, и они су увек добродошли. Немојте да сметнете с ума да не постоји нико у свету од најважнијих званичника у свету које нисам срео и пред којим нисам био искрен и отворен увек штитећи интересе Србје - тако ћу чинити и на том састанку", поручио је председник.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво