Читај ми!

Потписан уговор, Србија од "Ербаса" набавља два транспортна авиона

У Мадриду је потписан уговор о куповини два војна транспортна авиона CASA C-295 компаније "Ербас". Авиони би у Србију требало да стигну у крајем 2023. или почетком 2024. године.

Уговор су потписали представник Министарства одбране пуковник Александар Цакић, представник "Југоимпорт СДПР-а" Мирослав Мијатовић и представници "Ербаса" Бернхард Бренер и Јоанис Папахристофилу.

Авиони би у Србију требало да стигну крајем 2023. или почетком 2024. године, изјавио је помоћник министра одбране Ненад Милорадовић, који је такође у Мадриду присуствовао потписивању тог уговора.

"Ово су врхунски авиони, једни од најраспрострањенијих на планети, имају одличне резултате у употреби у најтежим могућим условима", рекао је Милорадовић.

Навео је и да ће та два "Ербасова" авиона значајно допринети Војсци Србије у јачању њених способности, посебно у подршци у мисијама у којима је војска ангажована.

Председник Александар Вучић рекао је да је уговор вредан 81 милион евра – око 66 милиона евра за авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку српских пилота.

Иначе, CASA C-295 је двомоторни војни транспортни авион, који се производи у "Ербасовом" производном погону у Севиљи.

Има широк спектар транспортних улога, па може да служи за превоз војника, падобранаца, транспорт палета, медицински транспорт, као и транспорт авионских мотора или лаких војних возила.

Тај авион се користи у више од 25 земаља света и до сада је произведено око 170 авиона.

Првобитно је био намењен шпанском ваздухопловству, али су га касније користиле и многе друге ваздухопловне снаге у свету.

Председник Вучић се раније данас састао са шпанским краљем Фелипеом VI.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво