Макрон у Београду

Француски председник Емануел Макрон борави у дводневној посети Србији. Свечани дочек приређен испред Палате "Србија". Потписано је више од 20 споразума о сарадњи две државе, а Макрон се грађанима обратио на српском језику.

23.00 – Председник Макрон је преко Твитера упутио поруку захвалности српском народу, и то на ћирилици. 

20.40 – Макрон и Вучић прошетали су Калемегданом до Амбасаде Француске, која се налази у близини. Први дан посете завршиће се свечаном вечером.

20.35 – Председник Вучић рекао је Макрону да је, обраћајући се на српском, купио срца српског народа.

20.04 – Макрон се грађанима обратио на српском језику и захвалио што су дошли у толиком броју. "Француска вас воли као што сте ви волели њу", поручио је Макрон.

19.53 – Уз интонирање химни двојица председника положили су венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану. 

19.31 – Вучић и Макрон положили су цвеће на гроб Милунке Савић у Алеји великана. Потомци Милунке Савић поклонили су Макрону грб Србије као симбол савеза и пријатељства између две нације. Изнад грба урезана је на француском језику порука адмирала Гепрата Милунки Савић.

19.25 – Уз песму "Тамо далеко" француски и српски председник положили венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату.

19.18 – Аналитичари су у специјалној емисији РТС-а оценили да француски председник има велике амбиције у погледу улоге ЕУ и да сматра да Унија може сама да реши проблем Косова, заједно са Београдом и Приштином.

18.30 – Вучић је у обраћању медијима истакао да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном. Француски председник поручује да је Србија велика европска нација и да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога Београда и Приштине.

18.11 – Председници Вучић и Макрон се обраћају медијима. 

18.08 – У присуству Вучића и Макрона размењени су потписани споразуми између две делегације.

18.05 – Завршен састанак двојице председника који је трајао сат и по иако је протоколом било предвиђено да траје пола сата. 

16.33 – Почео састанак Вучића и Макрона у четири ока у Палати "Србија". 

16.17 – Испред Палате "Србија" свечано дочекан Макрон уз почасну паљбу, гарду и интонирање химни две земље. 

16.00 – На Инстаграм налогу "Будућност Србије" цитиран је председник Вучић: "Ово је само почетак наше сарадње". 

15.50 – Дошао сам да окренемо нову страну у билатералним односима, желимо ново партнерство са Србијом, поручио је Макрон, на београдском аеродрому.

15.45 – Вучић пожелео добродошлицу Макрону и захвалио му се на енергији и упорности да врати Француску у регион. 

15.42 – Макрон и Вучић открили плочу поводом почетка радова на модернизацији аеродрома "Никола Тесла".

15.40 – Председник Александар Вучић на аеродрому дочекао француског председника. Постављена почасна гарда.

15.30 – Авион са француским председником Еманулеом Макроном слетео у Београд.

Први пут после 18 година, у посети Србији је француски председник. 

Емануел Макрон стигао је у дводневну посету Београду, а његов домаћин, председник Александар Вучић, рекао је му је да му је велика част да га угости у Београду и да су грађани Србије са великим усхићењем ишчекивали његову посету.

Вучић је Макрону исказао и захвалност на томе што је Француску вратио у овај регион нагласивши да то не би било могуће без упорности, енергије и напорног рада француског председника. "Желим да се захвалим и кажем да је ово тек почетак наше изванредне сарадње. Да вам се захвалим на вери у Србију, што сте подстицали ваше инвеститоре да дођу у нашу земљу", додао је Вучић.

Председник Француске поручио је да је дошао у Београд да окрене нову страну у билатералним односима. Макрон је рекао да 18 година ниједан председник Француске није дошао у Србију, што је, "превише дуг период". 

Истакао је да је ова година посебна, да смо славили крај Великог рата, када су се народи Србије и Француске борили заједно за слободу. Подсетио је да се слави 180 година успостављања дипломатских односа две земље. 

Француски председник је честитао српском народу победу Новака Ђоковића на Вимблдону. "То је био невероватан спортски изазов и сигурно је да је цео српски народ поносан и имате зашто", истакао је Маркон. 

Председник Француске је у 15.30 слетео на београдски аеродром, који је уговором о концесији преузела управо француска компанија "Венси" на 25 година. Поред Макроновог авиона, слетео је и авион са француском делегацијом.

Макрону је приређен традиционални дочек уз погачу и со. 

Уследио је састанак двојице председника у Палати "Србија", а потом су Макрон и Вучић обишли Ново гробље и положили венце на Спомен-костурницу бранилаца Београда из Првог светског рата.

На лични захтев председника Француске, цвеће је положено и на гроб Милунке Савић, коју су због изузетне храбрости Французи прозвали српска Јованка Орлеанка. 

Завршница првог дана посете била је на Калемегдану, код Споменика захвалности Француској, где су положени венци и где су се председници обратили грађанима.

Посету француског председника обезбеђује до 5.000 српских полицајаца, уз припаднике специјалних јединица безбедносних служби, а Макрона чувају и француски специјалци.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се