Положени венци на Споменик захвалности Француској

Председници Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон, положили су вечерас венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Вучића и Макрона је у београдском парку бурним аплаузом дочекао велики број грађана, који носе српске и француске заставе, а и сам Калемегдан је украшен заставама двеју земаља.

Двојица председника су положили венце на Споменик захвалности Француској. Потом су се обратили окупљенима испред Споменика.

На Калемегдану је припремљен пригодан програм – дечји хор РТС-а отпевао је песму "Креће се лађа Француска", а глумац Мики Манојловић рецитовао је на српском и француском језику дело песника Владислава Петковића Диса.

Након обраћања, двојица председника проћи ће поред грађана, прошетати Калемегданом и отићи до Амбасаде Француске.

Споменик је на Калемегдану постављен 11. новембра 1930. године у знак пријатељства, узајамне помоћи и сарадње Србије и Француске током Првог светског рата.

Прошле године, после 88 година, је обновљен, јер су за то време киша, ветар, снег, промене температуре и мраз довели до појаве пукотина и напрслина у бронзи.

Стари сјај је Споменику враћен заједничким средствима српске и француске владе, и уз помоћ бројних донација.

Споменик захвалности Француској је ремек-дело српског вајара Ивана Мештровића и приказује скулптуру жене која држи мач, што симболише Француску која јури у помоћ Србији.

Са источне стране скулптуре је рељеф жене која седи, оличење "Сорбоне" – просветне помоћи српској омладини у току и после рата.

Познати натписи на споменику су "Волимо Француску као што је она нас волела" и "А ла Франце 1914-1918".

Након отпочињања НАТО агресије на СРЈ, 26. марта 1999. године, у којој је учествовала и Француска, коју су у Србији сматрали за традиционално пријатељску земљу и савезницу, споменик је прекривен црним платном, и постављен је натпис "Нека је вечна слава Француској које више нема".

Стога је по многим аналитичарима данашња посета Макрона у духу обнове традиционалног пријатељства српског и француског народа, што је и била порука француског председника при слетању у Београд: "Дошао сам да окренемо нову страну, желимо партнерство са Србијом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво