Вучић: Тражим партнера за "Петрохемију" и у Казахстану

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Казахстану да је разговарао са представницима те земље о могућности да се нађе стратешки партнер за "Петрохемију". Поручује да се ради на кориговању споразума са Евроазијском унијом како би се омогућио бесцарински извоз више производа.

Вучић је рекао новинарима да ће још једном вечерас замолити председника Казахстана Нурсултана Назарбајева да размотре могућност партнерства са "Петрохемијом".

"У 'Петрохемији' имамо резерве у новцу, али ако нафта почне да скаче, то је онда за нас немогућа мисија и нећемо моћи да издржимо, то је прилично тешко", рекао је Вучић.

Додао је да би посебно била тешка ситуација ако би цена нафта дошла до нивоа од 100 долара по барелу.

Истиче да ће Србија свакако гледати да пронађе партнера за "Петрохемију" и да је сачува, али и да се направе даљи "велики кораци у сарадњи са Казахстаном".

Вучић каже да и због тога очекује посету, наредне године, Назарбајева Србији.

Додао је да је сарадња могућа и по питању образовања и здравства, као и да Казахстан много улаже у образовање и доводи угледне професоре из целог света.

Захваљујући овој посети Казахстану биће, уверен је председник Србије, унапређена сарадња у многим областима.

"Верујем да ћемо овом посетом много тога да променимо и видим да се то нарочито мења у војнотехничкој сарадњи. Значајне су иницијативе у области пољопривреде, наших института од којих посебно за семенарство и ветеринарство и за њих може много посла да буде у оквиру сарадње две земље", рекао је председник.

Напоменуо је да су бројне софтверске компаније из Србије дошле и да су заинтересоване за сарадњу, као и да су ту и наше државне и приватне компаније из војне индустрије, од којих неке већ имају сарадњу са Казахстаном.

"Очекујемо ускоро да испалимо и прве (противградне) ракете у Казахстану и покажемо наше механизме у тој области. То би био велики посао за нас и Шумадију", казао је Вучић.

"Рад на кориговању споразума са Евроазијском унијом" 

Истакао је да се тренутно са Казахстаном ради на мањем кориговању нашег споразума са Евроазијском унијом, како би омогућили бесцарински извоз више производа, што би било важно, јер би Србија још неке производе могла да извезе на то тржиште од 185 милиона људи.

Прецизирао је да је реч о појединим врстама сира, живинског меса, цигарета.

"Молио сам Сагинтајева, молићу и Назарбајева, молио сам председника Русије Владимира Путина... реч је о појединим врстама сира, цигаретама, живинском месу. Ја сам молио и за 5.000 аутомобила", рекао је Вучић новинарима.

Сада је, додао је, завршена друга рунда преговора, док ће трећа уследити у јануару, уз наду да ће нас руски и казахстански партнери подржати, иако је, каже, свестан да сви имају своје интересе које желе да заштите. 

"Сви желе да заштите своје тржиште" 

То би, подвукао је, уколико успемо, било веома важно за Србију, због извоза на тржиште од 185 милиона људи, колико имају Киргизија, Јерменија, Казахстан, Русија и Белорусија.

"Важно је да у томе успемо, а да ли ћемо успети – видећемо. Био бих превелики оптимиста када бих рекао да ће то бити сигурно, а можда бих био превише песимиста ако бих рекао да су мале шансе. Надам се да ћемо у јануару успети да завршимо", рекао је српски председник.

Истакао је да сви имају своје интересе и желе да заштите своје тржиште, што је разумљиво.

Тако је, истиче, и он сам штитио српску млекарску индустрију појединим прописима, што није било у складу са ЕУ.

Исто тако, и евроазијске земље имају своје интересе и желе да заштите део своје производње, каже и додаје да се зато разговара са партнерима и пријатељима за што више слободне трговине.

"Као што сам молио европске партнере да разумеју када смо ми то радили, сада разумем и кад они то раде... Морају људи да знају да ствари нису увек тако једноставне", приметио је председник.

То су, каже, теме о којима се разговарало.

"Широк простор имамо... Са овом ценом нафте, Казахстан је отишао у небеса", приметио је Вучић и додао да је та земља данас толико богатија и успешнија, и да сада, захваљујући високој цени нафте, може да развија друге ресурсе за будућост, привреду, индустрију, да повећавају плате и пензије.

Додао је да Казахстан 1,8 милиона тона нафте дневно произведе, а 50 милијарди кубних метара гаса годишње.

"Па израчунајте колика је то зарада", рекао је.

"Више пажње посветити земљама попут Казахстана" 

Навео је и да му је криво што смо, каже, као земља касно открили могућости за сарадњу са Казахстаном.

"Требало је више пажње да посветимо оваквим земљама, и председник Николић, који је био овде у посети, и председник Тадић, који је мислим био једном, и ја као председник... али, шта ћете када сте притиснути другим проблемима... Надам се да ћемо убудуће више пажње посветити земљама, попут Казахстана", рекао је Вучић.

Приметио је да су казахстански привредници успешни и способни, те да их је позвао да дођу и погледају наше бање, туристичке потенцијале, да дођу у Београд, Нови Сад, Ниш да граде хотеле...

Иначе, у српској делегацији су и градоначелници Београда и Новог Сада, Зоран Радојичић и Милош Вучевић, који, према Вучићевим речима, у Астани могу много да виде, будући да се тај град убрзано развија и модернизује и да су га градили неки од најбољих светских архитеката.

"Градоначелници имају посебан програм посете, важно је да у Астани виде и забележе, а наше је да одговорном и озбиљном политиком обезбедимо новац", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија нема нафту и гас, за разлику од Казахстана који од тог новца може да улаже у изградњу и модернизацију градова, али да, упркос великим издвајањима, има суфицит у буџету.

Додао је да у државном буџету тренутно има више новца него раније, али да се њиме пажљиво рукује, те подсетио да јавни дуг пада, да су повећане плате, да се граде нови километри ауто-путева.

"Веће плате просветарима, али потребни бољи резултати"

Председник је у обраћању новинарима рекао да ће просветари добити веће плате, али да треба да се виде и бољи резултати у свим областима образовања.  

Навео је да ћемо морати у Србији много више да се позабавимо образовањем, а не да "једино питање буде када ће бити већа плата".

"Плата ће бити већа, али желимо и веће и боље резултате у свим областима образовања", нагласио је Вучић.

Просветари у Србији су у понедељак прекинули штрајк незадовољни решењима о платним разредима, након што је из Министарства просвете стигло обећање да ће им у наредне три године бити повећане плате за 35 до 36 одсто.

Вучић је одговорио и на питање новинара Пинка, како види захтев неких представника опозиције да тој телевизији треба одузети право на рад. Навео је да ће много избора да прође да би актуелна опозиција  могла да размишља када ће да се "дочепа одговорности", јер су, каже, до сада показивали само неодговорност.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво