Вучић са Назарбајевом, разговори о сарадњи и размена одликовања

Председник Србије Александар Вучић састао се у Казахстану са председником те државе Нурсултаном Назарбајевом. После разговора, председници су одликовали један другог. Вучић позвао Назарбајева да посети Србију и предложио да Казахстан у Србији отвори трговинско представништво. Посета српске делегације Астани даће нови подстрек јачању пријатељства, поручује Назарбајев. Потписано више међувладиних споразума.

Александар Вучић дочекан је уз највише државничке почасти у Председничкој палати у Астани, уз интонирање химни две земље и почасну гарду. Дочек је пропратио велики број домаћих и страних медија.

Након церемоније свечаног дочека, председник Вучић са својим казахстанским колегом Назарбајевом одржао је састанак у ужем саставу.

Потом су председници одликовали један другог. Председник Назарбајев доделио је шефу српске државе одликовање – Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан. Шеф српске државе доделио је председнику Казахстана Орден Републике Србије на великој огрлици.

Затим је састанак два шефа државе настављен у ширем саставу, а потом су се председници обратили медијима.

Вучић је предложио Назарбајеву да Казахстан у Београду отвори трговинско представништво. Такође, на заједничкој конференцији за новинаре је позвао Назарбајева да посети Србију. 

"Наставићемо да развијамо односе, много тога очекујемо од пословног форума данас и од сарадње наших влада", рекао је Вучић и додао да се нада ближој сарадњи у многим областима.

"Верујем да је много тога пред нама", рекао је Вучић.

Захвалио је Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и истакао да су односи две земље одлични, али да постоји добра основа и неискоришћени потенцијал у трговинској размени.

"Размотрили смо сва најважнија питања везана за нашу политичку и економску сарадњу. Драго ми је што се поново налазим у Астани, која ме сваки пут задивљује. Нема таквог града у централној Азији који се модернизује и мења као Астана. Одушевљен сам успесима које достиже Казахстан захваљујући председнику Назарбајеву и његовој визији", рекао је Вучић.

"Политичка сарадња на високом нивоу"

Изразио је наду да ће председник Казахстана успети да своју земљу до 2030. уведе међу 30 најразвијенијих земаља света.

"Наше везе су перспективне и јако добре и надам се да ће данашњи сусрет допринети даљем развоју односа у свим сферама. Драго ми је да се политичка сарадња налази на високом нивоу. Сарађујемо и на међународној сцени. Захваљујем на чврстом ставу Казахстана у вези са виталним интересима Србије везаним за питање Косова и Метохије и подршци територијалном интегритету и суверенитету", нагласио је Вучић.

Нада се да ће две земље наставити праксу сусрета на највишем нивоу, и да ће Назарбајев указати част Србији и посетити нашу земљу.

"Кажем 'хвала' председнику Назарбајеву за оно што чини на међународном нивоу подршке, што чини у свим сферама друштвеног живота и веза које заједнички градимо. Овде је велика делегација Србије. У мали број земаља долази тако велика делегација Србије. Дошли су да виде чудо које сте направили овде. Ово што сте направили у Астани је право чудо. Поред шест министара, ту су и два градоначелника, Београда и Новог Сада, који могу да науче много тога од вас и пренесу у нашу земљу", рекао је Вучић.

Истакао је да много тога очекује од пословног форума, као и сарадње наших влада и министарстава. 

"Постигли смо прве резултате у пољопривредној и војнотехничкој сарадњи, надамо се да ћемо их имати и у области трговине и грађевинарства. Хвала на поштовању које показујете према Србији и увек можете у сваком тренутку очекивати исто према вашој земљи. Очекујемо вас ускоро у нашој земљи. Искористићемо ову прилику за што више састанака и успостављања контаката између министара и пословних људи и то ће донети искључиво добробит за оба народа. Ми ћемо подржавати Казахстан на међународном нивоу и уверени смо да ће нас Казахстан увек подржавати", рекао је председник Вучић.

"Казахстан ће бити уз Србију"

Председник Казахстана је рекао да је двадесети век био тежак за Србију.

"И данас није зарасла та рана. Земља покушава да залечи ту рану. Ми смо сигурни да ће Србија савладати тешкоће. Бићемо уз вас и желимо вам успех", рекао је Назарбајев у заједничком обраћању са Вучићем.

Навео је да је са српским председником размотрио и међународну ситуацију у Европи и у региону Казахстана и да су разменили мишљења.

Назарбајев је истакао да је сигуран да ће посета српске делегације дати нови подстрек односима две земље и јачању пријатељства.

Истакао је да је Србија важан перспективан партнер Казахстана у југоисточној Европи. Захвалио је Вучићу што се одазвао позиву да дође у званичну посету, и рекао да је данашњи састанак био плодоносан.

Указао је да су размотрени детаљи о сарадњи у различитим областима, а посебна пажња је посвећена трговинско-економском партнерству.

Договорено је продубљивање сарадње две земље, нагласио је Назарбајев истичући да Казахстан придаје посебну пажњу Србији, која подржава све иницијативе Казахстана на међународном нивоу.

"Сматрамо Србију веома блиском", поручио је.

Рекао је да је Казахстан спреман да прошири асортиман који се испоручује Србији, али и да има много тога што Казахстан нема и што може да увезе из Србије.

Изразио је заинтересованост Казахстана да изгради инфраструктуру између Азије и Европе, и најавио наставак експертских разговора када је реч о слободној трговини Евроазијске уније.

Вучић се касније састао и са премијером Казахстана Бакитџаном Сагинтајевом. Вучић и Сагинтајев су након састанка учествовати на Пословном форуму у главном граду Казахстана.

Иначе, ово је трећа званична посета председника Србије Казахстану, где је претходни пут боравио пред лето прошле године поводом отварања изложбе "Експо 2017".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво