Самит 16+1 у Софији, Србија потписала три документа

У Софији је одржан Седми самит Кине и земаља Централне и Источне Европе. Пленарној седници претходио је пословни форум који је окупио више од 250 кинеских компанија и око 700 пословних људи из Централне и Источне Европе. Са самита су послате и политичке поруке. Корист од иницијативе 16+1 има цео свет, каже кинески премијер. Србија потписала три документа у бугарској престоници.

Из Софије су послате и политичке и економске поруке. Самит је одржан у моменту кад је Кина у трговинском рату са САД, а ових 16 земаља нема увек финансијских средстава за све пројекте који су им неопходни.

Трговинска размена 16 земаља са Кином је повећана за 25 одсто у односу на претходну годину. Прошле године размењена је роба у вредности од 70 милијарди долара.

Кинески премијер Ли Кећанг позвао је кинеске компаније да отварају погоне у ових 16 земаља и рекао да је Кина отворена за пољопривредне производе из земаља централне и источне Европе.

Добар део говора званичника био је посвећен односу ове сарадње и Европске уније, односно како Брисел на њу гледа. Појавиле су се тврдње да Кина жели да подели Европу.

Бугарски премијер је, отварајући самит, рекао да 1.500 компанија учествује на самиту и да то показује вољу за већом, дубљом сарадњом.

"Ово јача Европу, не дели је. Овако надокнађујемо недостатак средстава за финансирање пројеката који су нам потребни. То би требало да смири све који мисле да самит није користан за Европу. Користан је овај самит и за Западни Балкан, оне земље које још нису део ЕУ", рекао је Борисов.

И Ли поручује да ова сарадња користи свима. "Неке земље у оквиру наше сарадње су део ЕУ, неке нису. Ова сарадња ће кандидатима помоћи да што пре испуне критеријуме за приступ ЕУ и еврозони. Ми желимо јединствену и напредну Европу. То је интерес и Европе и Кине. Кина верује у мултикултурализам и мултиполаризам. Ако је Европа слаба, то ће бити лоша вест за Кину", навео је Ли.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да је глобални трговински рат "посебно лоша вест" за Европску унију, те да би због тога требало радити на изградњи отворене и слободне сарадње са Кином.

Сијарто је истакао да је вредност мађарских извоза у Кину највиша у централној Европи, као и да Кина највише инвестира у Мађарску од свих земаља региона, преноси МТИ.

Нагласио је да Мађарска жели да појача финансијску сарадњу са Кином.

Пројекат пруге Београд - Будимпешта назвао је "водећим" пројектом на пољу развоја инфраструктуре.

Одлазећи словеначки премијер Миро Церар рекао је да ће Словенија наставити да тежи ка блиској сарадњи са свим припадницима иницијативе "16+1", преноси СТА.

На маргинама самита, Церар се састао са кинеским премијером Ли Кећијангом, након чега је на Твитеру објавио да су заједно дошли до закључка да Кина и Словенија имају јако добре односе.

Премијер Македоније Зоран Заев рекао је да ће земље Источне и Централне Европе здруженим снагама појачати сарадњу са Кином, а коришћењем кинеског знања учинити регион атрактивним за кинеске компаније и туристе.

Цитирајући кинеску пословицу да "пут од хиљаду миља почиње једним кораком", Заев је рекао да ће иницијатива "16+1" дозволити Македонији да продуби своје односе са другим државама и напредује на пољима енергије и инфраструктуре.

Петер Пелегрини, премијер Словачке рекао је да самит са Кином није "смишљен" да омета јединство ЕУ, већ га треба гледати као помоћ државама у развоју.

Он је рекао да је захвалан на томе што Кина жели да отвори своје тржиште за 16 земаља самита, преноси ТАСР.

Сарадња Србије и Кине 

Простор за сарадњу с Кином тражи и Србија. Већ је остварила одређене пројекте у вредности од пет милијарди долара. Од данас потписаних 18 пројеката, Србија је потписала три и то Комерцијални споразум за пругу Нови Сад – Суботица, Меморандум за реконструкцију пруге Београд–Ниш и Меморандум о индустријском парку за воће и поврће.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је Самит у Софији је још једном потврдио челично и искрено пријатељство Србије и Кине.

Истакла је да се на изложби о пројектима иницијативе 16+1 видело да су највећи и најконкретнији пројекти они које Србија има са Кином.

"Имала сам прилику да са премијером Лијем обиђем неке од њих, мост Земун–Борча са макетом, пруга Београд–Будимпешта. Изузетно је значајно што смо са овим самитом коначно затворили финансијску конструкцију за целу деоницу у Србији. Ми смо до овог самита кренули у извођење деонице Београд – Стара Пазова, Стара Пазова – Нови Сад, а сада крећемо у Нови Сад – Келебија", рекла је премијерка.

Брнабићева је указала и на енергетске пројекте са "Шангај електриком" и са "Хуавејом" о паметном транспорту. "Много је пројеката које Србија и Кина имају", поручила је премијерка.

 

И Брнабићева је истакла да циљ иницијативе 16+1 није да се раздвајају "неке земље чланице ЕУ и земље као што је Србија, које желе да постану чланице ЕУ, већ да се додатно спајају" и да може да има "синергетски ефекат између Кине и ЕУ".

"Зато су и представници ЕУ били позвани као посматрачи на овом самиту, али и представници међународних и европских финансијских институција. Мислим да је то оно што је Србија увек и говорила, а то је да ова иницијатива може само да допринесе снази и већем економском развоју и Србије и осталих земаља које су чланице ЕУ", поручила је Брнабићeва.  

Као и јуче и данас су настављени билатерални сусрети. Брнабићева се сусрела са Бојком Борисовим. Разговарало се о енергетским пројектима, Коридору 10, источном краку, економској сарадњи. Самит се завршава ручком који Борисов приређује за своје госте.

На скупу су учествовали лидери Бугарске, Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске, Македоније, Румуније, Словачке, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе и Чешке Републике, као и Кине.

Током самита је потписано 18 докумената укључући и заједничку декларацију о унапређену сарадње на подручју онлајн трговине и међубанкарске сарадње. 

Домаћин следећег самита, 2019. године је Хрватска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво