За завршетак пруге Београд – Будимпешта око 950 милиона евра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је у Софији са кинеским партнерима комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије, од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра.

Министарка Зорана Михајловић каже да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта најважнији и највреднији инфраструктурни пројекат тренутно у Србији и региону.

"Овај пројекат важан је не само за Србију, него и за повезивање са регионом и ЕУ, као и за повезивање средње Европе са луком Пиреј, у оквиру кинеске иницијативе Један појас, један пут. Радови су већ започети на 75 километара пруге од Београда до Новог Сада, где раде кинеске и руске компаније. Од данас имамо и уговор за преостали 108,1 километар, на ком би радови могли да почну у 2019. години", рекла је Михајловићева.

Она наглашава да ће модернизација пруге на железничком Коридору 10 омогућити повећање теретног саобраћаја на железници, односно да Србија буде заиста транзитна земља кад је реч о железничком саобраћају.

Потпредседница Владе истиче да се о закључењу овог уговора са кинеском страном интензивно преговарало скоро годину дана и да су испреговарани најповољнији услови за Србију. 

"Србија се и на овом самиту потврдила као најважнији партнер Кине кад је реч о инфраструктурним пројектима, и верујем да ће овај пројекат бити пример за друге кинеске пројекте у региону", наводи Михајловићева.

Радове на модернизацији и реконструкцији пруге Нови Сад-Суботица изводиће конзорцијум кинеских компанија "Чајна реилвеј интернешенел" (China Railway International)) и "Чајна комјуникејшн констракшн компани" (China Communications Construction Company), који изводи радове и на деоници Београд-Стара Пазова. 

Комерцијални уговор за овај пројекат је, поред Зоране Михајловић и кинеског конзорцијума, потписао и в. д. генералног директора "Инфраструктуре железнице Србије" Мирољуб Јевтић.

Михајловић је у Софији у име Владе Србије потписала и Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Министарства пољопривреде и руралних послова НР Кине о заједничкој подршци изградњи Индустријског парка за воће и поврће, саопштило је Министарство грађевинарства.

Поред ова два документа, потпредседница Владе синоћ је у Софији на маргинама самита потписала и Меморандум са кинеском компанијом "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" (China Road and Bridge Corporation - CRBC), у вези с реконструкцијом пруге Београд-Ниш.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво