Америчке НВО: Подршка САД чланству Србије у ЕУ, услов за улазак признање Косова

САД би требало и даље да подржавају чланство Србије у Европској унији, али и став ЕУ да се нове чланице морају прилагодити политици Уније према Русији, као и да се Београд неће придружити ЕУ док не призна Косово, наводи се у извештају америчког Института Исток-Запад и Националног комитета за америчку спољну политику.

У извештају под насловом "Време је за акцију на Западном Балкану", анализира се, како је објашњено, потреба за хитном и преломном акцијом САД и ЕУ како би се решила горућа питања и спречио потенцијални сукоб на Западном Балкану.

У кључним препорукама за америчку дипломатију кад је о Србији реч, у извештају се указује да "САД треба да обнове и ојачају односе са Србијом, највећом и најмоћнијом државом у региону".

"Чланство у НАТО би требало да остане опција за Србију, али очекивања САД се морају ублажити историјским наслеђем војних операција Алијансе у региону, као и могућношћу гласног противљења Русије. Сарадња с НАТО би требало да се настави, при чему би Алијанса требало да охрабри Србију да ограничи своје безбедносне везе с Русијом на трговину оружјем и обуку", наводи се у препорукама.

Србија је у извештају описана као најутицајнија земља у региону која "хода по дипломатској жици истовремено се улагујући Русији и ЕУ".

"Осцилирање политике ЕУ у погледу региона је, међутим, дало српским лидерима могућност да наставе са услишавањем руских молби, као што је успостављање ‘квазивојног руског хуманитарног центра у Нишу‘", пише у извештају, чији је један од аутора председник Института Исток-Запад и бивши амбасадор САД у Србији, Камерон Мантер.

Указује се, међутим, и да европски лидери не могу да очекују од Србије да се одлучно посвети Унији уколико се чланство у том блоку и даље буде чинило далеким.

"Ни Брисел не може да седи на две столице"

"Једном речју, ако Србија не може да седи на две столице, не може ни ЕУ", истиче се у извештају.

Напомиње се и да ће чланство у ЕУ изискивати од Србије да се строго придржава политике ЕУ према Русији, укључујући санкције.

У препорукама упућеним дипломатији САД кад је реч о Косову, које је у извештају представљено одвојено од Србије, наводи се да би требало зауставити "процес спорог клизања у замрзнути сукоб".

"САД би требало да подстакну ЕУ да дају нови подстрек дијалогу Србије и Косова. Тај дијалог мора да доведе до тога да Србија призна Косово као независну државу. САД би требало да буду спремне да прихвате мере које усагласе стране као део нормализације својих односа", стоји у препорукама.

НАТО би, указује се, требало да са Косовом ради на развоју малих, лако наоружаних, одбрамбених војних капацитета, а процес лансирања ових снага мора да обухвати дијалог Београда и Приштине, али да ни под каквим околностима Београд не би требало да ужива право вета у том процесу.

Како се напомиње, Кфор би требало да остане на Косову, уз оцену да би трајна НАТО и америчка база у региону беспотребно испровоцирала Србију и Русију и да је непотребна.

Такође, наводи се да "ни Србија ни Косово не могу да очекују да ће постати чланице ЕУ ако се не усагласе у вези с нормализацијом својих односа. Та нормализација би донела материјалну корист региону. Србију би приближила ЕУ, а Косову омогућила да иде ка пуноправном чланству у УН и другим међународним организацијама".

"Чланство у Интерполу би, на пример омогућило већу сарадњу у сузбијању корупције и тероризма. Нормализација би омогућила и да Кфор, који укључује значајан број америчких војника, смањи своје физичко присуство и ангажовање. Уз то, трајање сукоба представља и трајну могућност за руски утицај на Србију", додаје се у извештају.

САД би, стоји у извештају, требало да охрабре ЕУ да потврди да Приштина остаје на веродостојном путу ка чланству, иако још много тога треба да уради. 

"САД морају да јасно ставе до знања Србији да њен пут ка чланству захтева признавање Косова и разумевање да, кад се Београд придружи том блоку, не може да опструише евентуално чланство Косова у ЕУ", наводи се у извештају.

"Западни Балкан – подручје које забрињава"

У извештају се предочава да је Западни Балкан - Босна и Херцеговина, Македонија, Косово, Албанија и Србија - "поново подручје које забрињава због мањкаве унутрашње управе, економских изазова, међурегионалних етничких трвења и спољних утицаја".

Пред раним знацима упозорења, овај извештај, како се наводи, пружа нови поглед на ситуацију и залаже се за координисани одговор, уводећи оствариве политичке кораке, практичне под тренутним социо-економским условима.

Под поднасловом "Партнерства", у извештају се наводи да САД не би требало да игнорише истинску вредност билатералних или мултилатералних партнерстава с мањом групом европских држава, а партнерство са Француском и Немачком, оцењује се, могло би бити нарочито корисно.

САД и ЕУ би, препоручује се у извештају, требало да се супротставе руском уплитању реафирмишући континуирану могућност да се земље Западног Балкана придруже ЕУ, НАТО или и једној и другој организацији, али и супротстављајући се манипулисању руских медија објективним алтернативним изворима информисања и подршком независним медијима.

Мешању Русије би САД и ЕУ требало да се супротставе и унапређујући сарадњу региона с напорима НАТО и ЕУ у промовисању сајбер безбедности као и анализирајући размере у којима други енергетски извори - укључујући амерички течни гас (ЛНГ) могу да послуже као изузетне алтернативе руским енергентима.

Такође, препоручује се да САД охрабре и учествују у дијалогу са ЕУ и Русијом, као део ширег напора како би се Русији сигнализирало да европске безбедносне границе укључујући Балкан и активности НАТО на Балкану нису усмерене на задирање у руске безбедносне интересе.

У закључку стоји да Западни Балкан има реалан и мерљив утицај на европску стабилност и безбедност.

"Небројени политички, економски и безбедносни изазови на чијем је удару овај регион данас прете да распире нестабиност која би могла да угрози остатак Еропе", упозорава се у извештају.

Проблеми Балкана, оцењује се, нису непремостиви и не изискују нове институције, нити значајну финансијску или војну посвећеност САД.

Уместо тога, истиче се у извештају, решења захтевају рад кроз два тела која су већ присутна у региону - ЕУ и НАТО. Обухватно решавање читавог низа политичких, економских и безбедносних изазова на Балкану изискује од оба ентитета да блиско сарађују један с другим и са САД.

"За први корак ка стабилном Западном Балкану потребна је политичка одлука у европским престоницама, и у Вашингтону, да се призна значај региона, а потребно је и да се схвати да стратегије које не коштају много могу да донесу значајне резултате", закључује се у извештају.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво