Брнабић: Ускоро избор радне групе за дијалог о КиМ

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће Влада Србије врло брзо изабрати радну групу која ће бити задужена за логистичку подршку председнику Србије Александру Вучићу током унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Премијерка Брнабић је новинарима у Палати Србија рекла да се чекају још мишљења ресорних министарстава и да би то питање на дневном реду Владе Србије могло да се нађе у петак, или наредне седмице.

"Углавном, биће то јако брзо, а радна група ће одмах почети да ради, односно да прави планове за разговоре широм Србије. Када будемо усагласили и календар и места, и са председником Републике и са организацијама које желе да учествују у дијалогу, кренуће друга фаза дијалога, свакако током октобра", рекла је председница Владе.

Премијерка је рекла и да на данашњем састанку Савета националних мањина није било речи о поруци из Приштине да би Албанци с југа Србије могли да добију косовски пасош и држављанство, јер, како је објаснила таква идеја није у складу с Уставом Србије.

"Нисмо разговарали о томе и нећемо разговарати, јер то нису теме разговора. Теме се тичу институционалних механизама у складу са Уставом и законима Србија, а то никако није у складу са Уставом и законима и самим тим није отворено за дебату", рекла је Брнабићева.

А поводом изјаве да Прешевска долина тражи уједињење с Косовом по угледу на Каталонију, премијерка је рекла да то није "отворено за дебату".

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је раније да би Албанци који живе у општинама на југу Србије могли да добију косовски пасош и држављанство, а предсендик Србије Александар Вучић то је прокоментарисао речима: "Не знам шта би они радили с косовским пасошем. Са тим пасошем далеко ће да догурају".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво