"Изазови ЕУ су и изазови Западног Балкана"

Сви изазови са којима се Европска унија среће су и наши изазови, иако још нисмо чланица те заједнице, и зато цео Западни Балкан треба да разговара о могућим решењима, рекла је директорка Београдске отворене школе Весна Ђукић.

На отварању конференције "Move. Link. Engage. Rethinking Europe and Western Balkans", чији је циљ да промовише и охрабри регионални приступ решавању заједничких проблема и бржу сарадњу између грађана и организација цивилног друштва, Ђукићева је рекла да је будућност Западног Балкана везана за Европску унију те да БОШ сматра Западни Балкан важним делом ЕУ.

"Сви изазови са којима се сусреће ЕУ и наши су изазови иако још увек нисмо њена чланица. Ова конференција је зато важна за све нас. Због могућности да проналазимо решења за изазове који су пред нама", сматра Ђукићева.

В. д. директора владине Канцеларије за сардњу са цивилним друштвом Жарко Степановић рекао је да је ова конференција показатељ колико је важна сарадња цивилног и државног сектора. 

"Уверен сам да ће ова конференција показати да цивилно друштво у региону има значајан потенцијал и да може утицати на креирање заједничке европске будућности", истакао је Степановић.

Како је рекао, ова конференција је подржана и у оквиру програма "ЕУ за грађане и грађанке", а на њој ће бити речи о европским интеграцијама региона, о умрежавању и сарадњи младих у региону, као и о заштити животне средине.

Разговараће се, каже, и о могућим начинима да цивилно друштво Западног Балкана заједно "наступа".

Према његовим речима, до 18. окобра отворен је позив за оперативне грантове у оквиру програма "ЕУ за грађанке и грађане", а сви који су заинтересовани за пријаву, могу да се обрате владиној Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом за потребне информације.

Конференцију "Move. Link. Engage. Rethinking Europe and Western Balkans" организовале су Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије и Београдска отворена школа, а уз подршку амбасаде Шведске.

Циљ скупа је да помогне реформама које се тичу европских интеграција кроз улогу цивилног друштва и медија.

Током конференције биће представљен и програм "Европа за грађане".

Кључни панел конференције "Western Balkans in motion: Berlin Process Aftermath", биће одржан сутра, а на њему ће обратити шефица Преговарачког тима Србије за преговоре о чланству ЕУ Тања Мишчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво