Порука из Сарајева: Потребно да европска перспектива остане на Западном Балкану

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан рекао је да се говори о могућности отварања 80.000 нових радних места у региону. Премијер Србије Александар Вучић изјавио да је сваки разговор благородан и делотворан и да је, докле год имамо мир и стабилност, то нешто што је за похвалу.

Премијери земаља Западног Балкана дефинисали су на састанку у Сарајеву заједничке иницијативе за Самит у оквиру Берлинског процеса који ће бити одржан у јулу у Трсту и поручили да би желели веће присуство ЕУ у региону, јер европска перспектива доприноси сарадњи.

На састанку премијера Западног Балкана говорило се о евроинтеграцијама, економској сарадњи и инфраструктурном повезивању региона Западног Балкана, и о даљој сарадњи у области образовања и сарадњи младих људи, како би се разбиле предрасуде и направио искорак ка будућности, рекао је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Звиздић је рекао да је главна порука са састанка премијера у Сарајеву да је потребно да европска перспектива остане присутна на Западном Балкану, додавши да је потребан већи обим инвестиција.

"Овога пут смо јасно рекли који пројекти треба да буду реализовани и који су потребни Западном Балкану, пре свега саобраћајни и енергетски. На ЕУ је да нам помогне у реализацији и да направимо битан искорак", рекао је Звиздић.

На састанку су се, како је рекао Звиздић, чуле иницијативе и модели за креирање јединственог тржишта за бржи проток робе и капитала, отклањање царинских баријера, иницијативе за оснивање асоцијација привредних комора и друге које би допринеле стварању тржишта од више од 22 милиона становника које би било атрактивно бројним страним инвеститорима.

"Нисмо хтели да сакријемо проблеме већ смо разговарали о свим темама како би добили на убрзању. Сви смо потпуно оријентисани ка креирању амбијента квалитетније сарадње, међусобног разумевања и уважавања, али пре свега за очувања стабилности и мира", поручио је Звиздић.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан потврдио је да се на састанку разговарало о инфраструктурним пројектима и јединственом тржишту.

"Ми смо били доста конзервативни у процени ефеката царинске уније, али реално, када се погледају неки краткорочни и дугорочни могући ефекти, говоримо већ о могућности неких нових 80.000 радних места у региону. Наравно, политички званичници могу вам дати само један оквир, али овде бисмо већ могли говорити о неким конкретнијим исходима", рекао је Хан.

Комесар је изразио задовољство што су се први пут премијери Западног Балкана састали у региону, што је сигнал напретка. Навео је да није тачно што поједини мисле да Западни Балкан није напредовао. "Има напретка на Западном Балкану, посебно када су у питању европске интеграције", нагласио је Хан.

Поновио је да је ЕУ привржена европској перспективи свих земаља Западног Балкана и рекао да је Савет ЕУ прошле недеље једногласно потврдио ту приврженост, али да још има много посла да се постигне циљ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво