Сарајево, премијери са Западног Балкана о регионалним пројектима

Председник Владе Србије Александар Вучић учествовао је на састанку премијера земаља Западног Балкана, у оквиру припрема за предстојећи, четврти самит Берлинског процеса, који је планиран за јул, у Трсту. Стабилност, мир и сигурност истакнути као кључни елементи сарадње региона, што је потврдио и европски комесар Јоханес Хан.

Учесницима скупа се обратио домаћин, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, који је истакао важност економске и политичке сарадње земаља региона. 

Звиздићев говор је имао две поруке – да је региону потребна повезаност, то јест боља економска и политичка сарадња, и да је само на тај начин могуће да регион постане део Европске уније.

Осврнуо се на оно што је урађено од прошлог сусрета лидера региона Западног Балкана у Бечу, и рекао да је урађено доста када је реч о евроинтеграцијама, али да постоје и велики проблеми и тензије унутар и између самих земаља и да се на то осврнуо и Европски савет, који је указао на забринутост због тензија и дестабилизације.

Очекује да сваки од лидера изађе са конкретним предлозима, када је реч о економској, али и билатералној сарадњи. То се пре свега односи на пројекте који се тичу саобраћаја и енергетике.

Хан за укидање препрека у протоку робе и капитала у региону

Истакнуте су три кључне ствари: стабилност, мир и сигурност, а Звиздић је истакао да је то једини пут који води евроинтеграцијама, јавља извештач РТС-а.

То је потврдио и европски комесар за проширење Јоханес Хан, који је у обраћању рекао да је данашњи скуп важан и добар сигнал који се шаље у ЕУ, али и грађанима овог региона – порука да су лидери региона опредељени за мир, стабилност, за бољу економску повезаност, и да су опредељени за европске интеграције.

Истиче да Брисел шаље јасне сигнале да разуме сва сложена питања у региону и да су спремни да помогну како би се она решила.

Европски комесар за проширење и суседску политику поручио је у Сарајеву да су земље чланице ЕУ, упркос изборима који су у току или следе у више држава, у потпуности привржене процесу ширења на западни Балкан, али је упозорио да земље региона не смеју дозволити да препреке угрозе остварени напредак.

У говору на почетку Самита премијера Западног Балкана у Сарајеву, Хан је као најважније питање навео економију, јер, како је објаснио, она ће најпре доносити напредак у процесу европских интеграција.

С тим у вези је поменуо даље напредовање у области повезивања инфраструктура и економија.

Неопходно је, додао је, повећати степен економске интеграције региона, јер, како је појаснио, економски учинак земаља региона је веома важан, како би постале пуноправне чланице Уније, и то не само у правном, већ и смислу економске снаге и моћи.

"Економија је најхитније питање које ће доносити напредак у процесу европских интеграција", поручио је Хан.

Предложио је заједничко тржиште на западном Балкану као основа за приступање ЕУ, са амбицијом да се уклоне све препреке и створи јединствени економски простор и тржиште, са дугорочним циљем интегрисања у унутаршнеј тржиште ЕУ.
Такође, Хан се изјаснио за укидање препрека у протоку капитала и робе.

Европски комесар очекује да ће овај састанак донети више – да треба са речи прећи на дела, што је и немачка канцеларка Ангела Меркел навела у разговору са премијером Александром Вучићем.

На скупу су учествовали премијери Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, а и косовски премијер. Састанку у Сарајеву, поред Хана, присуствовали су и министар спољних послова Италије Анђелино Алифано, као домаћин наредног Самита највиших званичника земаља Западног Балкана у Трсту.

Сарајево је био под правом полицијском опсадом, а безбедност је подигнута на највиши ниво.

Јаке снаге безбедности биле су распоређене и око хотела "Европа", где је одсео премијер Србије Александар Вучић.

Према најавама директора Дирекције за координацију полицијских тела Мирсада Вилића, састанак је обезбеђивало више од 1.000 полицајаца.

Цео простор где су се одвијале активности у вези са овим скупом покривен је био снајперима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво