Србија не жели да утиче на промену ставова РС

Николић и Вучић нису пружили подршку, али ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у РС, поручено у заједничком саопштењу после састанка о ситуацији која је настала око најављеног референдума о Дану Републике у РС.

16.20 - Поновљени ставови да се Србија неће мешати, ни подржавати ни оспоравати одлуке које ми донесемо, каже Додик уз оцену да је састанак био конструктиван. Истиче да је РС јединствена да одбрани 9. јануар.

16.00 - У заједничком саопштењу председника и премијера Србије наводи се да они ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у РС.

15.55 - Премијер Вучић отишао из зграде Председништва Србије.

15.00 - Није планирана конференција за новинаре, али се очекује да се обрати неко од учесника састанка, јавља репортер РТС-а. 

14.25 - Младен Босић, Жељка Цвијановић и Милорад Додик стигли на Андрићев венац, а за њима и премијер Александар Вучић, јавља репортер РТС-а.

14.15 - Све спремно за састанак државног врха Србије са српским званичницима из РС. Први у зграду Председништва дошао Младен Иванић, јавља репортер РТС-а.

Састанак Томислава Николића и Александра Вучића са српским представницима из БиХ и РС почео је у 14.30 у згради Генералног секретаријата председника на Андрићевом венцу.

У заједничком саопштењу председника и премијера, које је подељено новинарима након састанка, наводи се да је основна тема разговора била очување стабилности и мира у региону.

Председник и премијер су истакли да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ, као и интегритета ентитета Републике Српске.

Осудили су организоване нападе који из појединих земаља региона стижу против Републике Србије и српског народа, као и "лицемерно ћутање и прављење лажних симетрија и равнотежа од стране значајног дела међународне заједнице".

"Николић и Вучић нису пружили подршку, али ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у Републици Српској поводом одржавања најављеног референдума", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће Србија, "без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увек подржати српски народ, грађане Републике Српске и њене институције".

Први је на састанак стигао члан Председништва БиХ Младен Иванић, а за њим и председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић и председник Српске демократске странке Младен Босић.

После њих, неки минут пре почетка састанка, дошао је и премијер Србије Александар Вучић.

Пред овај састанак, Вучић је изразио жаљење што су српски званичници одлуке донели унапред, а ставове, супротно договореном, изнели у јавност, те додао да је састанак, с обзиром на то, могао бити и прескочен.

У Влади Србије са премијером Вучићем разговарао је хрватски члан Председништва БиХ, председник Хрватског народног сабора БиХ и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Тема састанка Вучића и Човића била је стабилност у региону. Двојица званичника су се након састанка обратили новинарима.

Састанак са српским представницима из БиХ и РС договорен је на хитним консултацијама председника и премијера Србије, након позива Савета за спровођење мира у БиХ званичницима Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике.

То би, како су амбасадори навели, дестабилизовало БиХ.

Референдум је најављен за 25. септембар, а референдумско питање гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?"

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво