Вучић и Човић: Српско-хрватски односи биће бољи у будућности

Имамо различите погледе на догађаје из прошлости и тешко ћемо их мењати, али управо је зато важно да говоримо о односима у будућности, рекао је премијер Србије након састанка са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем. Односи између Србије и Хрватске врло брзо више неће бити напети, каже Човић.

Премијер Вучић се састао са хрватским чланом Председништва БиХ, председником Хрватског народног сабора БиХ и председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, након чега су одржали конференцију за медије.

Вучић је на конференцији рекао да очекује да ће односи српског и хрватског народа у будућности бити ближи и бољи.

"Обојица смо изразили уверење да ће односи и у будућности бити добри и да суштинске препреке за такав развој ситуације не постоје", рекао је премијер Србије.

"Истина је да ми имамо различите погледе на догађаје из прошлости и тешко ћемо их мењати, али управо је зато важно да говоримо о односима у будућности", рекао је Вучић, додајући да се то постиже пре свега искреним разговором, али и добром економском сарадњом.

Та сарадња је и до сада била коректна, навео је премијер, поменувши суфицит који Србија има у тим односима, али и раст извоза за 7,9 одсто у првих пет месеци ове године.

"Желимо добре односе између Срба и Хрвата", поновио је Вучић, приметивши да су такви односи "увек лековити".

Нагласивши да ће се добра сарадња Срба и Хрвата у БиХ наставити, Вучић је приметио да је то нешто "добро и важно у време не баш завидне стабилности".

Вучић је нагласио да се нада и да ће чинити све да се у региону не понови ситуација из 1991. године.

"Чинићемо све да очувамо мир и регионалну стабилност", рекао је Вучић новинарима и додао да су Србија и Република Српска у најбољим могућим односима и тако ће бити и убудуће, као и да Србија поштује интегритет БиХ.

Човић је рекао да постоји жеља да се атмосфера која се осећа као негативна заустави. Истиче да мора да се комуницира са окружењем, а не да се "затвори у саме себе".

Хрватски члан Председништва БиХ нагласио је значај евроинтеграције БиХ. "Србија је увелико на том путу, надам се да можемо сустићи ту динамику уз вашу помоћ", рекао је Човић.

Драган Човић сматра да односи између Србије и Хрватске врло брзо више неће бити напети, указујући да ће у тој земљи наредне недеље бити завршена предизборна кампања.

Човић је, одговарајући на питање новинара, истакао да су многи дизањем напетости добијали политичке поене и функције. "Зато то не бих коментарисао. А и моја је обавеза да бринем о Хрватима у БиХ, а односи између Срба и Хрвата у Хрватској ће врло брзо бити много бољи, и доћи ће на своје место", рекао је Човић.

Навео је да овај простор има будућност, као и да има много ствари које везују народе на овим просторима, и изразио наду да неће бити много оних који нас раздвајају.

Човић: Створене су претеране тензије око референдума

Човић је, поводом одлуке представника РС да одрже референдум о Дану РС, рекао да су о том питању створене претеране тензије, а да њега лично одлука није изненадила, те да очекује да референдум буде одржан.

Он је, међутим, приметио да се 26. септембра ништа неће променити, а на конференцији за штампу после разговора са премијером Вучићем додао је и да га одлука о одржавању референдума није изненадила те да очекује да ће бити одржан.

"Створили смо претеране тензије. И до сада сам имао став да власт у РС може у складу са захтевом грађана доносити одлуке, али да оне морају бити сагласне са одлукама Уставног суда и Уставом", нагласио је он.

Чини му се ипак, како је рекао, да је превише пажње посвећено једном питању, што је довео везу с локалним изборима.

"Код нас су локални избори и читава та тема је стављена у њихов контекст да би се створила нека атмосфера. Верујем да неко спекулише да би на томе могао добити гласове", приметио је Човић.

Посебно је захвалио премијеру Вучићу на времену које је одвојио и пријатељском разговору у циљу заустављања негативне атмосфере која се осећа у БиХ, али и региону.

Према његовим речима, неопходна је комуникација са окружењем, али је додао и да БиХ унутар себе мора да пронађе решење.

Човић сматра да је време да се БиХ бави правим стварима као што су социјално-економски проблеми, а не прошлошћу.

"Бојим се да нико нема разумевање ако ћемо се бавити самим собом", упозорио је, подсетивши да је ово већ четврти или пети састанак са Вучићем, са којим је у пријатељском амбијенту разговарао о стабилности у региону и о томе како из наших земаља људи не одлазе, већ ту остају.

Вучић: Србија је била и биће уз РС

Републици Српској подршка и помоћ Србије ниједног секунда неће изостајати, поручио је Вучић одговарајући на питање шта је Србију определило да не подржи референдум у РС.

"Нисмо подржали ту одлуку, али нисмо вршили ни притисак, нити ћемо на било који начин утицати на одлуку да ли ће референдума бити", рекао је премијер.

Рекао је да је Србија по питању референдума била стављена пред "свршен чин".

"Србија је била и биће уз Републику Српску", истакао је Вучић и нагласио да из става Србије о референдуму нико не би требало да извлачи закључке о некаквим поделама.

Ми, додао је, знамо да ће референдума бити, ми смо постављали ствари знајући да онај ко је увек уз РС то је Србија, али ми имамо много ствари о којима смо данас говорили.

Због тога, тврди, нико из РС не може да каже ништа против нас, јер донели смо одлуку да се не мешамо, да им не одређујемо шта ће одлучити.

"Одлуку смо донели не само да не подржимо референдум, него и да не будемо против референдума", објаснио је.

РС је имала више опција, много карата на које је могла да одигра и "то су наше тактичке разлике", навео је Вучић додајући да је он изнео нешто другачије идеје при последњем сусрету с руководством РС, али да сада треба видети шта је могуће урадити у будућности.

"Само сам хтео да о томе разговарамо, а лично сам се руководио интересима српског народа с обе стране Дрине. Мислим да смо све урадили на најбољи начин и не мислим да ће се они предомислити", рекао је Вучић додајући да ипак не сматра да је то најважније питање јер, како је приметио, тај дан могу да славе "и овако и онако".

Изразио је наду да све у вези с референдумом неће изазвати погоршање ситуације нити ескалацију која би угрозила безбедност у региону, додајући да ће Србија учинити све да очува регионални мир и стабилност.

"Уверени смо да РС и српски народ неће никога нападати, али нећемо дозволити никоме да напада РС", поручио је Вучић изразивши наду да никоме то неће пасти на памет.

Како је рекао, тактичке разлике између политичара су уобичајене, не значе ништа посебно, али је замолио да се не шири паника о некаквом нејединству, јер, поручио је: "Радићемо све друго као и до сада, то је наш посао и то ћемо чинити у будућности."

Понели смо се одговорно и озбиљно, што значи да не морате увек да се улагујете и додворавате сопственом народу и онима који би да популистичким мерама доведу Србију до пропасти, навео је премијер, додајући да ће се за неколико дана поново срести с водећим људима РС и да ће наставити да раде на заједничким пројектима.

Истовремено је констатовао да смо себе довели у невероватно дефанзивну ситуацију, уместо да имамо могућност да целом свету покажемо какве резултате смо остварили.

"Односи с бошњачким лидерима добри, мада уз мање поверења"

Премијер Србије је изјавио да жели најбоље могуће односе са бошњачким представницима у БиХ, али и указао да поверење, из више разлога, није на највишем нивоу.

Вучић је рекао да жели да верује да недостатку поверења није сам допринео. "Желим да верујем да нисам томе допринео и да нисам крив. И то не само ја, него и Влада. Радићемо на изградњи бољих односа. Односи су, и због БиХ и Републике Српске, веома, веома важни", подвукао је премијер.

Вучић је навео да он углавном ћути и прећути, приметивши да Мухамед Филиповић "зна све унапред", и онда промаши. "То је кад неко има априори став", рекао је он.

Вучић је рекао да верује да ће за неки месец већ атмосфера бити другачија.

"Верујем и да ће бити разговора између Срба и Хрвата, између Срба и Бошњака, па ако хоћете и између Хрвата и Бошњака", рекао је Вучић указавши да таква ситуација није добра ни за једну страну.

"Због овога смо бар 10 инвеститора одвратили од улагања на нашим просторима. А имате мањак инвестиција у целој Европи. И тамо где имају раст, он је заснован на потрошњи или је минималан. А ми који бисмо могли да будемо локомотива тог раста, успели смо део инвеститора да њима вратимо", рекао је премијер.

Вучић: Није време Милошевића и Тадића

На питање новинара зашто Србија није подржала референдум, Вучић је поручио да се заборави на приче о српском нејединству "којем би се многи обрадовали".

"Није време у којем је Милошевић уводио санкције Караџићу преко Дрине, Тадић писао негативне текстове о Додику. Ми мислимо најбоље о Додику и не морамо у свему тактички да се слажемо, Србија је била и биће уз РС и то је наша обавеза и право", поручио је Вучић.

Додао је да се тиме дичимо и поручио да свако ко помисли да може да гази РС мора да зна да је то немогуће. "Није ово време подела на хушкаче и издајнике" међу Србима и њиховим политичким лидерима, истакао је.

На питање шта је са захтевом Тужилаштва БиХ у вези с истрагом против Додика, Вучић је кратко одговорио: "Србија поштује председника Милорада Додика."

Вучић је указао да смо, у садашњој фази регионалне нестабилности и несугласица, себе довели у невероватно дефанзивну ситуацију, уместо да целом свету покажемо шта смо радили, какве резултате имамо.

Због тога како су нас лоше третирали други, али и међународна заједница, ми смо дошли у ситуацију да се бранимо од јутра до мрака – и Србија и Српска, изјавио је Вучић.

"Када се браните, онда је позиција тешка, тежа и другачија. Ма колико била тежа ситуација данас него јуче, ми ћемо заједно изаћи из те ситуације и РС ниједног секунда нећемо оставити на цедилу", поручио је Вучић.

Додао је да мисли како нам је понекад потребно више координације и мудрости, памети и лукавства, свега оног што други народи имају напретек, али нам зато, тврди, не мањка јединство и "заједно ћемо сачувати све што је наше".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се