У четвртак састанак Николића и Вучића са српским лидерима из БиХ и РС

Поводом одлуке Савета за спровођење мира у БиХ председник Србије Томислав Николић позвао је на хитне консултације премијера Александра Вучића. Састанку се придружили министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић и Нела Кубуровић, јавља репортер РТС-а. Договорено да се Николић и Вучић у четвртак састану са српским лидерима из БиХ и РС, рекао је Дачић и поручио да ће безбедност и стабилност бити сачувани.

22.30 - Консултације завршене после два сата. Вучић напустио зграду Председништва, јавља репортер РТС-а.

22.15 - У четвртак састанак Николића и Вучића са српским лидерима из БиХ и РС како би се размотрила актуелна ситуација и евентуални даљи кораци, каже Дачић. 

Састанак председника Републике и премијера, који је почео око 20.30 у згради Генералног секретаријата председника на Андрићевом венцу, завршен је после два сата – након што је за четвртак договорен сусрет Томислава Николића и Александра Вучића са српским лидерима из Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Закључке састанка новинарима је пренео шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је присуствовао разговору.

Дачић је, у изјави новинарима, рекао да је председник Николић позвао председника Владе на консултације поводом ситуације у региону, то јест "поводом одређених одлука које се тичу БиХ, и Републике Српске".

"Састанку су се касније придружиле личности државног руководства, детаљно је анализирана ситуација која се тиче безбедности и регионалне стабилности. Разматрано је о нашим виталним националним и државним интересима. Договорене су, предузимаће се и предузимају се мере на заштити наших интереса. Грађани Србије могу да буду спокојни и да знају да неће бити угрожена безбедност и стабилност наше земље, а надамо се и у региону", рекао је Дачић.

Додао је да је на седници усаглашено да се одржи састанак Николића и Вучића са српским лидерима из БиХ и РС на којима ће се размотрити актуелна ситуација и евентуално даљи кораци.

"Желим да поновим да смо ми заинтересовани и да је од интереса за све да се сачува безбедност и стабилност у региону", поручио је Дачић.

Председник Николић је премијера Вучића позвао на хитне консултације, након што су амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ позвали власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ.

Састанак председника и премијера је прво био "у четири ока", да би му се касније прикључило и неколико министара Владе Србије.

Репортер РТС-а јавља да је око 21.05 у зграду Председништва дошао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а затим и министар полиције Небојша Стефановић. Нешто касније, око 21.25 стигла је и министарка правде Нела Кубуровић.

У заједничкој изјави амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ стоји да је потврђено да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће, као и да ентитети морају поштовати одлуке институција БиХ.

Премијер Вучић је раније рекао да ће у случају да високи представник Валентин Инцко забрани референдум у РС, сазвати састанак са државним руководством и представницима политичких партија Републике Српске.

Амбасадор Русије Петар Иванцов рекао је да је Русија издвојила мишљење о тексту заједничке изјаве јер сматра проблематичним то што се траже уступци искључиво од Републике Српске, уместо да се позива на дијалог.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да Русија већ извесно време неселективно подржава све што долази из Републике Српске.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да га Савет за спровођење мира не интересује, док је премијерка РС Жељка Цвијановић оценила да је Савет у функцији бошњачке политике.

Према одлуци Народне скупштине Републике Српске, референдум би требало да се одржи 25. септембра.

Референдумско питање гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?"

број коментара 40 Пошаљи коментар
(среда, 31. авг 2016, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

Ucene i pretnje

Ucene i pretnje. To je jedini jezik sa kojim Zapad pregovara sa Srbima. Ako se Rusija iz svojih interesa ne uključi, ide repriza 90-tih. Nikada nismo bili u gorem položaju. Činili dobro ili ne. Moćnicima je svejedno. Njima su i ustaše dobre da na nas vrše pritisak. Ovo je kraj svih krajeva. Svet se definitivno izopačio.

(среда, 31. авг 2016, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

sludjuju narod

Ko moze Srbima Slavu zabraniti...a onda nasi pametni pa referendum dali da slavimo...ovo pitanje je tragikomicno...Treba postaviti pitanje maksimalne zarade u drzavnim institucijama i minimalne zarade i penzije..to je ono sto bi narod volio na referendumu odluciti...ali to pitanje nepokrece ni Bakir ni Dodik..hvala na objavi komentara...

(среда, 31. авг 2016, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

ajde

Ma nemoj a gdje su Alija i Franjo a da oni su bili demokrat

(среда, 31. авг 2016, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Odluke

Odluka saveta nije doneta i ne može je biti jer nije donešena koncenzusom. Zakođe je referendum o nezavisnosti BIH 92 bio neustavan i nelegitiman jer se o takvom pitanju moralo odlučivati koncenzusom sva tri naroda. Obzirom da jedan od naroda nije bio za otcepljenje onda se primenila sila kršenje ustava i državni udar koji su sproveli političari iz hrvatske i bošnjačke zajednice. To je realnost i jedina istina. Sve to je dovelo do rata čije se posledice i dan danas osećaju. Savet nekih tamo stranih sila ne može više da odlučuje o demokratskim zahtevima konstitutivnog naroda i to na nedemokratski i tirnaski način zabranjivanjem istog. Neka se idu kući u svoje države umesto što primaju debele plate za nerad ili neka proglase da je BIH i Republika Srpska pod okupacijom zapadnih sila i NATO pakta!

(среда, 31. авг 2016, 11:25) - Boban [нерегистровани]

Pametno napred

Samo se konsultovati sa Putinom!

(среда, 31. авг 2016, 10:33) - глас разума [нерегистровани]

почела битка за Републику Српску

Одмах треба рећи да је нисмо ми почели, већ они који су толико безобразни да желе да нам прописују и кад и које празнике требамо да славимо, а кад и које не. Већ по томе видимо какви односи владају унутар БиХ, која је све друго осим функционалне државе. А није функционална држава због сталног страног уплитања и фаворизовања једног ентитета на штету оног другог ентитета. А онда за те своје промашаје и дриблања желе окривити Републику Српску. Проблем је што дејтонску БиХ Бошњаци никако да прихвате, а ако нема дејтонске БиХ, бојим се да је уопште неће ни бити... чекамо да неко то отворено каже Бошњацима у Сарајеву, па да та Држава најзад почне функционисати у интересу и на добробит свих. У супротном биће и оног другог Референдума, оног о самосталности РС. Ово је сад и велики испит за српске власти и јединство... уколико неко мисли да притиска и моли Додика, бојим се да ће то бити крај Срба преко Дрине. Ова се политичка битка мора добити!

(среда, 31. авг 2016, 10:19) - Rusi se samo malo mršte... [нерегистровани]

Referendum ili ne,svejedno je!

Zapad želi da BiH bude jedna država!

(среда, 31. авг 2016, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

praznik

R Srpska treba samo da obelezi Stevandan kao drzavni praznik i zaobilaznim putem dobije sta hoce!

(среда, 31. авг 2016, 09:57) - Ivanka [нерегистровани]

Ivanka

Ja tu ne vidim nikakav problem. Tko hoce neka izidje na referendum, a tko ne....njegovo osobno misljenje.
RS ima pravo na ovaj referendum, a mnogi znaju i zasto.

(среда, 31. авг 2016, 08:55) - Borac protiv pilećeg pamćenja! [нерегистровани]

Sve je isto,

iako Slobe nema!