Читај ми!

Стефан Додић – звезда у пуном сјају, дебитант на Светском рукометном првенству

Рукометаш репрезентације Србије и средњи бек Загреба Стефан Додић није новајлија у тиму "орлова", али је дебитант на овогодишњем Светском првенству. Играма у претходним годинама скренуо је пажњу спортске јавности, упркос што још увек није напунио 20 година.

"Чудо од детета", "Вундеркинд", "Нови Жоан Канељас" и слични наслови могли су да се читају протеклих година у европским медијима на рачун младог Врањанца Стефана Додића који је својим играма одушевио рукометну публику широм Европе.

Каријеру је започео у Врању, али је временом неоспорни таленат морао да бруси у суседној Северној Македонији, где је свакодневно путовао око 200 километара до Скопља и назад.

Скопски Металург је препознао његово рукометно умеће, а Додић је вредним радом уз помоћ стручњака већ постао врхунски спортиста.

Додићу ће предстојећи турнир бити дебитантски. Он истиче да највећу захвалност за овај успех дугује породици, али и првом рукометном тренеру из родног града. 

"Пре свега најзахвалнији сам мојој породици, без њих не бих био овде где сам сада, али наравно и професору Миодрагу Николићу Робију који ми је пуно помогао у каријери и био увек уз мене", рекао је најмађи рукометаш репрезентације Србије.

Додић је рекло би се један од играча који може да пронађе недостатак свакој одбрани, додавања су му брза и чини их у правом тренутку. Тренутно наступа као позајмљени играч Кјелцеа за Рукометни клуб Загреб. 

Да није само велики таленат, већ и зрео играч показао је играма текућој сезони Лиге шампиона.

Његов допринос тиму Загреба је од великог значаја, будући да је постигао 20 голова у Лиги шампиона ове сезоне.

Додићев клуб се налази шестом месту Групе А у Лиги шампиона са скором од три победе, две нерешене утакмице и пет пораза, што је уједно најбољи почетак последњих година у Лиги шампиона за тим из Хрватске.

Деветнаестогодишњи организатор игре прошле године је постао МВП Европског првенства за рукометаше до 20 година, када је мушка јуниорска рукометна репрезентација Србије освојила бронзану медаљу.

Повратак међу најбољим светским селекцијама 

Србија се након паузе на претходном шампионату света ове године вратила на мапу најбољих рукометних селекција, а ако је судити према последњим резултатима и играма "орлова" делује да ова генерација играча и тренера може направити један од највећих успеха у протеклој деценији.

Једну од главних улога у том успеху извесно је да ће имати и Додић који је најмлађи стрелац у историји Лиге шампиона, најмлађи дебитант у Сеха лиги, најмлађи стрелац у историји репрезентације и уједно други најмлађи дебитант у српском рукомету.

Врањанац је последњих година стицао неопходно рукометно искуство за велика такмичења и како нам каже спреман је за Светско првенство.

"Изузетно сам узбуђен, ово је мој први наступ за сениорску репрезентацију на Светском првенству, присутна је позитивна трема, али поред старијих и искуснијих саиграча све је лакше. Велика част је бити овде", истакао је Додић.

Селектор Ђирона је неколико пута у припремном периоду истицао циљ рукометне репрезентације Србије на овогодишњем Светском првенству - четвртфинале и пласман у квалификације за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

Рукометни турнир Србија почиње утакмицом против Алжира, а затим је очекују дуели са Немачком и Катаром у оквиру прелиминарне фазе Светског првенства. 

"Тони зна о каквим репрезентацијама је реч, али без обзира на то морамо остати фокусирани само на нас и на нашу игру. Довољно времена смо имали да се припремимо и сви једва чекамо да крене првенство. Не бих пуно причао о дометима, мислим да је најбоље да идемо корак по корак...", закључио је Стефан Додић, најбољи јуниор Европе.

Рукомет има "Моцарта" оличеног у Ивану Балићу, након овог Светског првенства извесно је да ће се тиму "рукометних композитора" придружити и Стефан Додић.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво