Читај ми!

Србија пети пут међу рукометном елитом, Данска у походу на трећу светску титулу

Светско рукометно првенство ове године одржава се у градовима Пољске и Шведске и трајаће од 11. до 29. јануара.

Србија пети пут међу рукометном елитом, Данска у походу на трећу светску титулу Србија пети пут међу рукометном елитом, Данска у походу на трећу светску титулу

Светска рукометна првенства за мушкарце повремено су се одржавала од 1938. године, а стално од 1954. Прво је турнир организован сваке четврте, а од 1993. сваке друге године.

Градови домаћини 28. издања Светског првенства у Пољској биће Гдањск, Краков, Плоцк и Катовице, док ће Малме, Јенћепинг, Кристијанстад, Стокхолм, и Гетеборг бити градови домаћини у Шведској.

Турнир је организован у три фазе - прелиминарне, групне и елиминационе.

На Светском првенству учествују 32 репрезентације, распоређене у осам група, од којих је 12 селекција из Европе, међу којима је и Србија.

Последњепласиране репрезетације у групама играће Председнички куп где ће се формирати нове две групе, прва и друга, а селекције ће се такмичити за пласман од 25. до 32. места на турниру. 

Двоструки бранилац светског трона је селекција Данске, која је турнир освајала 2021. у Египту и 2019. године када је била судомаћин са Немачком.

Ниједан тим у историји није освојио Светско првенство три пута узастопно, а најближе су биле Шведска, Румунија, Француска и Данска, свака од поменутих селекција тријумфовала је два пута заредом.

Актуелни шампиони нису изгубили меч на Светском првенству још од осмине финала 2017. године када су поражени од Мађарске. Од тада до данас победили су у 18 утакмица и ремизирали једном - у четвртфиналу против Египта пре две године.

Селекција Шведске је до сада 25 пута била на смотри најбољих рукометних репрезентација света што представља највећи број учешћа једне земље на поменутом турниру.

Француска је најтрофејнија селекција са шест златних, четири бронзане и једном сребрном медаљом.

Репрезентативац Француске и један од најбољих играча света, Никола Карабатић девети пут ће заиграти на Светском првенству у дресу "триколора" и биће једини играч на турниру који је раније учествовао на осам шампионата

Тридесетдеветогодишњи Нишлија до сада је у дресу националног тима је освојио шест медаља - четири златне и две бронзане. 

Србија пети пут међу најбољим селекцијама света 

Репрезентација Србије у рукомету пети пут учествује на смотри најбољих селекција света од самосталности 2006. године. Најбољи резултат остварен је 2009. године када су "орлови" заузели осмо место.

На овогодишњем шампионату света Србија се налази у Групи Е, а противници ће јој бити Алжир, Немачка и Катар, мечеви се играју у Пољској у Катовицама.

Први дуел "орлови" ће одиграти 13. јануара против Алжира, а два дана касније очекује их меч против Немачке и на крају прве фазе турнира састају се са Катаром, 17. јануара.

Селектор Србије, Ђирона неколико пута је нагласио да је главни циљ рукометне селекције на Светском првенству пласман у четвртфинале.

"Наш главни циљ је да дођемо до четвртфинала! С обзиром на то бисмо тако обезбедили и место на Олимпијским играма, то смо поставили као циљ још пре две године и то је сан свих нас који смо овде. Свакако, најпре желимо да прођемо групу, али и да освојимо што више бодова како бисмо себи олакшали пут ка четвртини финала. Не обећавамо ништа, али уколико сви буду били здрави и ако будемо играли онако како знамо да можемо, не плашимо се никога и све је могуће", поручио је селектор Ђирона.

Након прелиминарне фазе, уколико се Србија буде пласирала, у групној фази турнира противници ће јој бити три од четири селекције из Групе Ф - Норвешка, Аргентина, Северна Македонија, Холандија.

Последњих година на светским првенствима, али и великим турнирима уопште, нема једног фаворита као што су до скора били Француска или Данска.

На предстојећем турниру света поред Данске и Француске, конкуретни за најсјајније одличје биће актуелни првак Европе, Шведска, али и неугодни Исланд, Шпанија, Португалија, Тунис и Египат, као и Аргентина.

Група А:

Шпанија
Црна Гора
Чиле
Иран

Група Б:

Француска
Пољска
Словенија
Саудијска Арабија

Група Ц:

Шведска
Бразил
Уругвај
Зеленортска острва

Група Д:

Мађарска
Исланд
Португалија
Јужна Кореја

Група Е:

Немачка
Алжир
Србија
Катар

Група Ф:

Северна Македонија
Норвешка
Холандија
Аргентина

Група Г:

Хрватска
Египат
Мароко
САД

Група Х:

Белгија
Данска
Тунис
Бахреин

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво