Obrati pažnju!

Zašto pčele ubrzano nestaju?

Od pčela zavisi trećina hrane koju jedemo, a brojnost njihove populacije naglo opada što izaziva zabrinutost ne samo stručnjaka već i javnosti. Nažalost, bez obzira na upozorenja i mračne predikcije o kojima se sve više govori, poljoprivrednici i nemarni pojedinci desetkuju broj ovih korisnih insekata čija je populacija u Srbiji od prošle godine pala za više od 25%.
Ako bismo ovako nastavili, za 50 godina bismo ostali ne samo bez meda, već i bez većeg broja namirnica koje čine našu svakodnevnu trpezu. O ovome smo razgovarali sa Aleksandrom Zatezalo, entomologom u Zavodu za zaštitu prirode i Sabinom Kerić iz udruženja „Ekonaut”, ona nas je provela kroz „Muzej mrtve prirode” koji simulira budućnost bez namirnica koje konzumiramo zahvaljujući oprašivanju.

U nastavku emisije i drugačije teme. Pored „Kulturnog vodiča”, očekuju vas novosti iz sveta muzike u rubrici „Vremenska kapsula” koju posvećujemo Reju Čarlsu. Tu je i novo izdanje rubrike „Šta kaže mreža”. 

Voditelj Ružica Vrhovac

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Obrati pažnju!  	Obrati pažnju!

Autor:
Beograd 202

Znate li za jednu od omiljenih mačijih igara? To je vijanje crvene tačkice lasera kao da je ukleti neprijatelj, a mačka rešena da spasi svet od zle Crvene tačke. Naši problemi su, nekada, tek toliko stvarni. Tačnije, često se bavimo brigama iz pogrešnog ugla. Mi predstavljamo važne izazove i put do njihovog razrešenja – obrati pažnju! [ detaljnije ]